Hem anat a Sant Magí, guai!

A principis d’octubre, els alumnes de l’escola La Fassina de Sant Joan de Mediona, vam fer una fantàstica excursió a Sant Magí de la Brufaganya!

.

L’autocar ens va deixar a l’esplanada davant el Santuari on ens va rebre un dels membres de l’Associació d’Amics de Sant Magí. Ens va facilitar la possibilitat d’utilitzar les instal·lacions i serveis i ens va fer una breu explicació de l’entorn.

Seguidament, vam esmorzar i vam iniciar l’activitat de Padrins i Fillols, tot aprofitant la plaça que hi ha per poder-hi fer una bona rotllana. Després del joc de coneixença vam entrar a visitar el Santuari i una de les mestres ens va explicar la llegenda de Sant Magí. Totes i tots vam escoltar amb moltíssima atenció!

Sant Magí va ser un ermità.

Va néixer a Tarragona fa uns 1900 anys i va decidir anar a viure a una cova de la Brufaganya durant 30 anys, dedicant-se a resar, a la contemplació i a conèixer arts curatives.

En arribar el prefecte romà a Tarragona, va començar la persecució dels cristians. Aquest, anomenat Dacià, veient que les prèdiques i miracles de Magí convertien molta gent al cristianisme, el féu anar a buscar amb l’objectiu de fer-li renunciar de la seva religió; però Sant magí s’hi va negar i el van fer empresonar.

La llegenda diu que passat un temps, la filla de Dacià estava molt malalta i no hi havia ningú que la pogués curar. Llavors Dacià va recordar que tenia a St Magí empresonat i que feia miracles i curava a la gent. Va manar que el traguessin de la presó i que provés de curar a la seva filla.

Sant Magí va aconseguir guarir la noia i aquesta va demanar al seu pare que el deixés en llibertat. Però Dacià el va tornar a tancar a la presó.

La llegenda diu que un dia van aparèixer uns àngels a la cel·la de St Magí, que obriren les portes i trencaren les cadenes que li havien posat. Magí, quan es veié lliure, s’escapà de Tarragona, i sortí pel portal de la muralla anomenat del “Carro”, i tornà a la seva cova.

Els romans en saber que havia fugit, van sortir a buscar-lo amb l’ordre que allà on el trobessin, el matessin. Va resultar que tots aquells guàrdies que sortien pel portal on St Magí havia passat, es tornaven cecs o es morien.

Però alguns van passar per altres portals i van poder arribar a la cova de la Brufaganya on vivia St Magí. El van tractar molt malament i el van treure de les coves arrossegant-lo.

Els soldats es van cansar tant d’apallissar-lo que li van demanar a St Magí que els donés aigua i a canvi el deixarien escapar. St Magí, com que era tan bona persona, els va perdonar pel mal que li havien fet i va picar tres cops a terra amb el seu bastó i en va fer sortir tres fonts d’aigua dolça.

Els perseguidors es feren passar la set i van quedar adormits. St Magí se’n va tornar altra vegada cap a la cova a continuar les seves oracions.

Quan els guàrdies es van despertar, veient que St Magí havia marxat, van tornar a la cova i el van matar.

És en aquest lloc on es va construir aquest santuari en memòria de St Magí.

I recordant que aquella aigua era tan bona, tothom anava a beure en aquella font, però van trobar que s’havia tornat desagradable i inútil per a cuinar i netejar.

Diu la dita “ni cou ni mol”.

Però tothom creu que conserva les qualitats per curar, i que qui en beu o es banya en ella, li cura els mals, si en fer-ho, invoca al màtir de la Brufaganya.”

La llegenda ens va deixar a tots ben encuriosits i amb moltes ganes de saber-ne més coses. Un cop a l’escola vam investigar més i vam recollir-ne aquestes tradicions:

  • Diuen que el dia de Sant Magí, 19 d’agost, cal banyar-se els peus a les fonts set vegades, i que cal endur-se una mica d’aigua a casa.
  • L’aigua de St Magí només és bona per curar, no serveix per cuinar. Diu la dita “ni cou ni mol”. Van posar un molí per aprofitar l’aigua de les fonts i no va funcionar mai bé.
  • Durant segles, poblacions com  Tarragona, Santa Coloma de Queralt, Cervera o Igualada han anat a buscar aigua de les fonts de Sant Magí de Brufaganya, per fer-la entrar després de manera solemne al seu municipi i repartir-la entre els veïns.

Tarragona per exemple, venen a buscar bótes d’aigua en carros. El seguici popular, format per gegants, nans, grallers i, antigament, també per la Guàrdia Urbana muntada a cavall, rep els carruatges i els condueix fins a la plaça de la Font, on l’aigua és beneïda i portada al carrer del Portal del Carro.

  • Es diu que quan a Santa Coloma hi havia temps de sequeres, es feia una processó molt solemne amb 16 sacerdots, 16 escolanets, tot el seguici i el poble, caminant, fins a St Magí per demanar que fes ploure.

Un sacerdot era l’encarregat de portar l’estàtua de St Magí i al llarg del camí li anava parlant i convencent que els ajudés, que els donés aigua,…

Sembla ser que al cap de tres dies sempre plovia.

Després de la visita al Santuari i l’explicació de la llegenda, vam anar tot caminant fins a la Capella de les Fonts. L’esplanada és enorme i ens va permetre fer una gimcana sobre la tardor.

..Cap a les dues ja teníem molta gana i vam dinar tots junts al costat de les fonts. Un cop dinats, vam poder escollir entre joc lliure (vam fer cabanyes amb les cordes i teles que ens vam emportar de l’escola i aprofitant la quantitat d’arbres que hi ha) o bé anar a visitar el pi de la Fou.

A les quatre ja ens va venir a recollir l’autocar de tornada.

Recordem un dia de convivència fantàstic en un indret inoblidable.

Repetirem segur!

Alumnes de La Fassina

 

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.