50 anys dels campaments a Santa Perpètua i Sant Magí

L’estiu de 1970 es van fer uns campaments de nenes de entre 10 i 11 anys a Santa Perpètua de Gaià amb sortides a Sant Magí de la Brufaganya. Ara, 50 anys després, i mirant les fotografies els revivim i ens adonem que a Sant Magí es feien activitats de diferent caire i per a diferents edats.   

Tenda de grup

En aquestes tardes al final del bon temps, la conversa es fa planera i tranquil.la. Surt el tema de les colònies i de com han canviat les formes d’accés i l’organització. Sant Magí i tot l’entorn ha acollit grups de nens i nenes que durant uns dies varen gaudir d’aquests paratges quasi verges, es van apropar al riu Gaià, als roures i pins de la Brufaganya muntant tendes i sacs de dormir, tot veient els estels en cels no contaminats.

Anem comentant els campaments que el CAU, “Agrupament Escolta Mª Antònia Salvà” (en aquells moments no era mixt) va fer a Santa Perpètua de Gaià l’any 1970, les activitats que es duien a terme, les excursions amb tot el grup i les diferències que llavors semblaven normals i ara es veuen llunyanes.

De la conversa en surten preguntes. Rita Vila que en aquell campament de “daines” n’era Cap, ens va responent amb calma, aclarint amb les imatges  alguns aspectes i ampliant-ne d’altres.

El primer que volem saber es com s’organitzaven?

ajudants i altres responsables

El grup era un aplec de daines, el formaven 24 daines repartides en 4 motes de 6 nenes cada una. En cada mota hi havia la “daina gran” i l’ajudant, normalment eren les grans que a l’any següent ja passaven de grup.

En cada aplec de daines hi havia unes caps, que en aquest campament vàrem ser la Rosa Mª. Pont i jo. Un consiliari (mossèn Miquel) i les intendentes Teresa Moncunill i Josefina Dalmau. …..

 

On dormíeu? com menjàveu? qui feia la cuina? i les dutxes?

Dormíem en tendes, en cada tenda hi havia 6 daines (una mota)

Intendència

Hi havia la tenda de les Caps i les intendentes.

I la tenda del consiliari.

La cuina la feien les intendentes, en menús decidits en la preparació del campament. Si feia falta s’anava a comprar al poble més proper. 

Dies abans s’anaven a fer les instal·lacions del campament :

-Es decidia el lloc de tendes que es muntaven les daines mateixes en arribar al campament

-Preparar lloc de cuina  

-Lloc de menjar (es feia taula amb troncs i cordill)

-La cartellera on cada dia es posaven les activitats i els serveis que havia de fer cadascú: vigilar neteja campament, ajudar intendentes, rentar plats, preparar taula, etc.

-Lletrines…

Cada matí fèiem la higiene personal al riu Gaià.

       

 

Quines activitats fèieu?

 Al riu Gaià: higiene personal, banyar-se i rentar els utensilis bàsics…

Activitats físiques

Jocs 

Excursions

Focs de camp (cosa impensable ara)

etc…


Com es va fer l’excursió a Sant Magí de la Brufaganya?

Excursió a Sant Magí


A peu des del campament, sempre es feien excursions a llocs propers i passar el dia. A més de descobrir el paratge de les Fonts i el Santuari es van fer activitats a les esplanades i fotografies al roure de la Font (que per cert estava viu i tenia branques i fulles)

 

Eren uns dies d’esbarjo o es pensava amb altres valors?

Dies d’esbarjo, però totes les activitats estaven pensades per educar en diferents valors, sobretot respecte per la natura, compartir, viure amb pocs recursos, fomentar la responsabilitat.

I sobretot tenir en compte la frase de Baden Powell (fundador de l’escoltisme): Procureu deixar el lloc una mica millor de com l’heu trobat”

 

Eren necessaris tants permisos com ara?

No, ens limitàvem a demanar permís al propietari del terreny. Inclús si era una masia, ens deixava palla per omplir les màrfegues per fer matalassos per dormir (en acabar el campament la retornàvem a lloc)

 

Quina relació teníeu amb la gent del poble o de els masies on posàveu les tendes?

Al poble hi anàvem a comprar coses necessàries per la cuina.

També anàvem d’excursió o visitàvem masies on podíem comprar ous, verdures…

Mirem les fotos i surt la pregunta, anàveu d’uniforme?

Si, en aquells moments era una falda marró, una camisa blanca i un fulard al coll de color verd.

Quines diferències hi trobes entre els campaments que feies i les colònies d’ara?

Crec que la principal diferència és que en els campaments, també en els d’ara, es viu intensament en contacte amb la natura i amb els mínims mitjans materials. 

           

Venien les famílies a veure les filles?
Si, hi havia el dia de pares, on les famílies venien a passar el dia i s’organitzaven activitats conjuntes per a nenes i pares…

Ens acomiadem de la Rita agraint-li l’estona que ens ha dedicat. Segur que queden moltes coses que no hem tocat, però la conversa ens ajuda a entendre que fa uns anys els nens i nenes de diferents llocs de Catalunya, en aquest cas Igualada, jugaven i s’apropaven a la natura en l’entorn de Sant Magí.

La vida canvia, malgrat tot algunes coses queden permanents en el record: les rialles, els jocs, les responsabilitats i els amics que en un moment van fer campaments a la Brufaganya.

 

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.