Aplec de Sant Magí de la Brufaganya
Aplec de Sant Magí de la Brufaganya

Aplec de Sant Magí de la Brufaganya 2018

Aplec 2018. Foto: Tribus de la Segarra
Aplec 2018. Foto: Tribus de la Segarra

El tercer diumenge de setembre, des de fa 400 anys, és festa grossa al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya. La primera referència escrita la trobem de l’any 1620 quan se celebrava l’anomenada “Dinada dels pobres” en que la Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona repartia el dinar gratuïtament per a tots els pobres que acudien a Sant Magí. De llavors ençà la festa s’ha anat celebrant ininterrompudament, salvades situacions extraordinàries com guerres, pestes, etc…

Avui dia se celebra el que és conegut com a “Aplec de setembre” o “Aplec de Sant Magí” i hi assisteixen vilatans sobretot de Santa Coloma de Queralt, La Llacuna i altres pobles i llogarrets propers: Pontils, Viladeperdius, Valldeperes, Santa Perpètua de Gaià, Bellprat, Santa Maria de Miralles, etc… No fi falten tampoc persones provinents del Penedès, Alt Camp i altres comarques veïnes.

Des de l’any 2008 l’Aplec és organitzat per l’Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn.

A l’Aplec s’hi va normalment en cotxe però també hi arriben caminants que surten en caminades populars des de Santa Coloma de Queralt i La Llacuna, genets a cavall també des de La Llacuna o ciclistes des de Sant Climent de Llobregat.

Entre altres activitats, a més de l’obligat Ofici i el cant dels goigs, hi ha esmorzar popular a l’esplanada de les Fonts, sardanes en sortir d’ofici, i dinar popular que usualment consisteix en una arrossada.

Durant l’Ofici, seguint una tradició centenària, la Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona fa ofrena de dues lliures de xocolata i una almoina per al Santuari.

Per acabar la festa, després de dinar hi ha balls populars i tradicionals a l’esplanada de les fonts.

Des de l’any 2010 no hi falta el Ball Pla que cada any es balla dues vegades: després de l’ofici i durant el ball de la tarda.