Sant Magí… a taula! Escudella verda.

Fruit de la recerca feta als documents de l’AHAT que parlen del Santuari de Sant Magí ens vam trobar entre els 1666 i 1777 amb l’ordre que el prior del convent donà a un monjo d’anotar cada dia el que es gastava en menjar a la casa. Es troba en l’apartat d’entrades i sortides de despeses de la casa.

Aquesta documentació està plasmada de diferents formes en els documents. Una primera fase enumera les quantitats dels diferents aliments, especialment al voltant del 1.600, però després  fa un assentament diari amb el nom dels plats servits per dinar i sopar i, a la mateixa línia de l’assentament, la quantitat gastada. Per a sorpresa nostra, ens vàrem trobar amb un menú mensual. Una joia!
Comencem una relació de plats que es cuinaven i servien al monestir entre els segles XVII i començament del XVIII. Això és possible gràcies a la tradició oral  que els ha conservat i als llibres de cuina antiga d’on hem tret la recepta.
Font: AHAT

 

Avui presentem la recepta d’ESCUDELLA VERDA. La podeu trobar ressenyada el dia 1 dimecres, dia 11 dissabte, dia 16 dijous i dia 22 dimecres del document que us mostrem.

1 o 2 ossos de vedella

1 carcassa de pollastre

1 grapat de pèsols tendres desgranats

1 grapat de faves desgranades

1/2 col

fulles d’escarola

1 api

1 grapat de fideus

1 grapat d’arròs

1 branca de menta fresca

Posem una olla grossa al foc amb 5-6 litres d’aigua i els ossos prèviament nets. Deixem que vagin bullint i retirem, si es el cas, la bromera que puguin treure.

Quan hagi passat una hora aproximadament, hi afegim els pèsols i les faves, l’api i passats cinc minuts, la col i l’escarola netes i trinxades. Deixem que bulli. Hi afegim passats uns minut la menta. Quan hagin passat 15 minuts hi afegim l’arròs i els fideus i deixem que es facin. Rectifiquem la sal. Treiem la menta i servim.

Aquest plat, tant sols el caldo,  es va servir enguany, al tastet final de les Jornades Europees de Patrimoni a Sant Magí de la Brufaganya.

Nota.- Els temps de cocció s’ha adaptat a les cuines actuals.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.