Jornades Europees de Patrimoni 2021

Què menjaven al convent Sant Magí al s. XVII?

Arran d’aquesta pregunta va sorgir la recerca i la presentació a les Jornades Europees de Patrimoni d’un nou aspecte de Sant Magí de la Brufaganya: el seu patrimoni gastronòmic.
La visita guiada començava per situar-se en el lloc: les coves on va viure el sant, la capella i les fonts on es trobava l’hort dels monjos, el santuari i les botigues que proveïen els frares, mossos i devots que vivien o arribaven per portar queviures o per fer novenes i portar presentalles…
La visita continuava amb la descripció del santuari construït el s. XVIII: les capelles, el presbiteri i el cambril per venerar Sant Magí.
S’entrava a la Casa de l’Ermità, ara en reconstrucció  i amb l’ajut d’un petit audiovisual es presentava la part específica de la visita.
Qui menjava a Sant Magí?: frares, mossos, devots i malalts.
Què es comprava per menjar al mercat de Santa Coloma?: pa, vi, vinagre, bacallà, arengades, congre, cansalada i ous. També cistells, olles i arreus pels animals.
Què es comprava a l’engròs?: oli al camp de Tarragona, vi a Valls i Constantí i moltó arreu on el pastor ho aconsellés.
Durant las visita s’explicava -seguint a Mn. Segura – com en arribar els dominics a Sant Magí arrendaven a pagesos i comerciants la botiga de les candeles, el rebost … En veure que els estafaven amb les pesades i els deixaven desproveïts, el prior anomenà un supervisor religiós per a cada botiga i un frare per portar les despeses de menjar. Aquest és el punt que acosta al tema de la gastronomia. Els documents recollits en diferents llibres mostren els plats de dinar i sopar i la llista es tancava cada mes; per tant ens mostren un menú mensual.

Acabava la presentació amb els arrendaments i primícies que abastien Sant Magí, els seus mossos i visitants.
Després sortíem a la plaça i tothom va poder degustar alguns dels plats que els “Amics de Sant Magí” havien preparat pels visitants, mentre es podien veure les pàgines de l’AHAT amb les fotografies dels menús.

Va ser una visita interessant i va fer visible un altre dels molts aspectes de Sant Magí!

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.