L’exposició de Sant Magí, arriba a Santa Coloma!!!

Diumenge 12 setembre a 2/4 d’1 s’inaugura a la sala gran del castell de Santa Coloma de Queralt, l’exposició “Sant Magí, el miracle de l’aigua”. Aquesta exposició itinerant que ja ha passat per : La Llacuna i Igualada, arriba a la capital de la Baixa Segarra dins el projecte Sant Magí 2020. Fa 400 anys que es celebra a Sant Magí l’Aplec de Setembre fet documentat per mossèn Segura a la “Història de Sant Magí”. La festa  aplega gent de tots els pobles de la contrada i com organitzadors:  els habitants de Santa Coloma.

Molta relació hi ha al llarg del temps entre Santa Coloma i Sant Magí pel tema de l’aigua. Les sequeres portaven a fer rogatives, processons dels colomins per demanar pluja i quan els sants locals no responien a les demandes del poble, baixava a Sant Magí en processó o enviant-li una delegació de 12 homes per fer la demanada al Sant(1)(2). Els frares i les autoritats van tenir relacions molt variables segons les èpoques respecte a deixar treure el sant del Santuari per part dels colomins i fer la processó fins a les Fonts. Aquesta relació entre Santa Coloma i Sant Magí per demanar pluja o per deslliurar-se de les llagostes ha creat un lligam permanent entre els dos llocs.

Mercat de Sta.Coloma de Queralt. J.Morera. Oli 1895. Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’exposició “Sant Magí, el miracle de l’aigua” vol reflectir els diferents aspectes naturals i patrimonials de la Brufaganya i també la relació humana entre els dos llocs; les processons i rogatives, però també les anades al mercat de Santa Coloma dels encarregats del convent de Sant Magí per comprar   bacallà, espelmes…  així com els contractes d’arrendament de colomins (2) que van tenir negocis: les botigues, el celler,… a diferents dependències del  convent.

Aquest mes de setembre que l’exposició itinerant estarà a Santa Coloma, no volem que sigui un projecte estàtic on tant sols es vingui a mirar -cosa important- sinó que es vingui a viure i a participar. Com ho podem fer ?

Els dimarts i dimecres a la tarda tots els que tingueu a casa algun objecte, fotografia o vídeo referent a les anades a Sant Magí, ja sigui per una festa familiar, un aplec, unes colònies, una excursió… I el vulgueu compartir -sense perdre la propietat evidentment- l’escanejarem i el posarem a l’exposició per tal de fer més viu i present aquest vincle Santa Coloma – Sant Magí.

En Ramon Oranias i Orga, monjo de Montserrat i organista ens parlarà el dia 24 de setembre a les 7 de la tarda d’un altre mestre que va construir orgues en diferents països, a Montserrat i a Barcelona. En Jordi de Mendoça volia anar a Jerusalem per acabar la seva vida com eremita i en passar per Santa Caterina de Barcelona -casa mare dels dominics de Sant Magí -el convenceren de venir a veure l’aspecte eremític de la Brufaganya . Li va agradar tant que desestimant l’anada a Jerusalem va construir la seva ermita prop del Santuari quedant-se fent vida d’oració la resta de la seva vida. Sant Magí, la vida eremítica i els orgues seran doncs motiu de la conferència “Jordi de Mendoça l’orguener de Montserrat a Sant Magí

I, com no podia ser d’altra manera, hem de parlar de la cloenda de l’exposició, donant a conèixer un treball molt complet de recerca i recuperació del Ball de Sant Magí. Laia Carreras(2) ha fet  estudis amplis relacionats amb balls populars semblants i un treball ingent de recuperació de la música, els passos i l’adaptació a les peculiaritats del lloc on es pensava restaurar. Ara podem ballar-lo a l’aplec i el dia 26 de setembre a les 6 de la tarda, gràcies a l’Esbart Dansaire Alt Gaià i als Grallers de Santa Coloma al pati del castell, amb motiu de la cloenda de l’exposició “Sant Magí el miracle de l’aigua”

Us hi esperem! a mirar l’exposició, a participar i compartir objectes, fotografies, vídeos, ,,,!, a gaudir de la conferència i a celebrar i animar la menuda que des de dalt dels balladors ruixa als participants i al públic amb l’aigua de Sant Magí!

Referencies:

(1) Mn. Joan Segura: “Història del Santuari de Sant Magí de la Brufaganya”, ACBS

(2) Avel·lí André (transcripció dels documents de l’AHAT )

(3) Laia Carreras Recuperació del ball Pla de Sant Magí de la Brufaganya

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.