2019 Aplec

El 15 de setembre se celebrarà a Sant Magí l'aplec quatre vegades centenari

 

Des de fa 400 anys, el tercer diumenge de setembre és festa grossa al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya. La primera referència escrita de l’aplec la trobem a l’any 1620 quan se celebrava l’anomenada “Dinada dels pobres” en que la Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona repartia el dinar gratuïtament per a tots els pobres que acudien a Sant Magí. De llavors ençà la festa s’ha anat celebrant ininterrompudament, salvades situacions extraordinàries com guerres, pestes, o altres circumstàncies molt greus.

Aquest any la festa se celebrarà el dia 15 de setembre i, com cada any, hi acudiran vilatans sobretot de de Santa Coloma de Queralt, La Llacuna i altres pobles i llogarrets propers: Pontils, Viladeperdius, Valldeperes, Santa Perpètua de Gaià, Bellprat, Santa Maria de Miralles, etc… No fi falten tampoc persones provinents del Penedès, Alt Camp i altres comarques veïnes.

Una novetat d’aquest any és la marxa que organitzen el senderistes bisbalencs des de la Bisbal del Penedès fins a Sant Magí. Caminaran durant 34 quilòmetres sortint de la Bisbal a dos quarta de sis del matí i arribant a la Brufaganya a dos quarta de tres de la tarda.

A l’Aplec s’hi va normalment en cotxe però també hi arriben caminants que surten en caminades populars des de Santa Coloma de Queralt, La Llacuna o Pontils.

Entre altres activitats, a més de l’obligat Ofici i el cant dels goigs, hi ha esmorzar popular a l’esplanada de les Fonts, sardanes en sortir d’ofici, i dinar popular que usualment consisteix en una arrossada.

Durant l’Ofici, seguint una tradició centenària, la Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona fa ofrena de dues lliures de xocolata i una almoina per al Santuari.

Per acabar la festa, després de dinar hi ha balls populars i tradicionals a l’esplanada de les fonts.

Des de l’any 2010 no hi falta el Ball Pla que cada any es balla dues vegades: després de l’ofici i durant el ball de la tarda.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.