La devoció, la cultura popular i la natura a través de la fotografia
Sant Magí i la Brufaganya en son un exemple clar
La devoció i la cultura popular sovint van de la mà, creant moments d’una gran riquesa cultural i espiritual que s’han transmès de generació en generació. Un exemple n’és la festa de Sant Magí, una festivitat que cada any, el 19 d’agost, reuneix centenars de persones al voltant d’un entorn natural i espiritual únic. Aquesta tradició, que es remunta a temps immemorials, és un reflex de l’arrelament de la fe i de les celebracions populars a la cultura catalana.
L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona conserva una fotografia emblemàtica d’aquest aplec, obra d’Hermenegild Batlle i Gibert, realitzada l’any 1903 en el marc del segon concurs fotogràfic organitzat per la publicació Il·lustració Catalana. Aquesta imatge, corresponent al quart tema del concurs, documenta un moment d’aquesta festa tan nostra.
A la fotografia, feta a l’aire lliure en un terreny en pendent envoltat d’arbres, es poden observar diverses persones assegudes al terra gaudint de la festivitat. Al seu costat, els ases que els han portat fins a aquest lloc, un detall que ens parla de com s’organitzaven aquestes trobades populars en altres temps. A tocar d’aquests arbres es troben les fonts de Sant Magí, d’on brolla l’aigua considerada miraculosa i que és objecte de romiatge per part dels fidels.
Aquest tipus de fotografies són molt més que simples imatges: són testimonis del valor històric, cultural i religiós d’aquestes festes tradicionals. Ens parlen d’una manera de viure i celebrar que combina la fe amb la convivència i el gaudi de la natura. Les fonts, el santuari, els cants i les trobades són elements que han fet de l’Aplec de Sant Magí de setembre o la festa del 19 d’agost unes festes populars i espirituals que uneix i reuneix molta gent.
A través de la fotografia, podem conèixer millor com s’han viscut aquestes festes al llarg del temps. És fascinant pensar que tradicions com aquesta continuen vives, i que tant la fe com la cultura popular segueixen mantenint la seva força i capacitat per reunir gent de totes les edats i procedències.
Aquest llegat, conservat en nombrosos arxius com el de Barcelona i en la memòria col·lectiva, és un recordatori de la importància de preservar i fomentar les tradicions locals.