Fa uns dies les campanes tocades manualment i els seus campaners, van ser declarats per la UNESCO, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A Sant Magí de la Brufaganya tenim una campana que el Jaume Duran , el Jordi Solé i altres voluntaris toquen per assenyalar els diferents esdeveniments, tant els habituals: misses, batejos … com d’altres més específics de les activitats que duem a terme. A Sant Magí es toca en el moment de començar els concerts o el moment de cridar a l’esmorzar en els dies de treball voluntari.
Sentir el toc de la” Magina”, així es diu la nostra campana, té pels amics de Sant Magí un aire especial. La coneixem, sabem que ens diu i dona fe de la vida que hi ha al santuari i rodalies.
Fa uns dies a Valls va tenir lloc una trobada de campaners on es parlava dels tocs característics. En Jaume Duran va explicar que a Sant Magí de la Brufaganya en teníem alguns: l’esmorzar dels voluntaris i el fet d’entrar a l’església pels concerts. En canvi, no tenim toc de difunts perquè a Sant Magí no s’enterra ningú.
Els mesos d’estiu de juny fins a setembre té lloc els concerts anomenats “Nits de la Brufaganya“ . Una vegada al mes, en fer-se fosc la gent ve a concert . Abans, tota la plaça de davant l’església s’omple de gent que es troba i parla tot fent un entrepà, de cop sona el repic de campana. La gent entra ordenadament i ocupa la seva entrada al concert.
Cada Primer diumenge de mes, cap a les nou del matí molts cotxes amb gent arriben al santuari. No cal matricular-se, ni demanar cita, ni fer cua. Arribes i els voluntaris et diuen on pots fer servei: Podar fulles, netejar un troc, treure pols dels bancs…, I al voltant de dos quarts d’onze toca la campana: Tothom a esmorzar! Bona teca, bona conversa i ganes de tornar a treballar fins al migdia.
Fa poc ,hem coincidit amb repic general dels diferents pobles de la Conca i de Lleida per celebrar la distinció de la UNESCO amb el que sabem fer: Tocar la campana.
Esperem que continuarem fent tocades plegats!