Tastet a Sant Magí de la Brufaganya

Dissabte 1 de maig 2019, es troben a Sant Magí de la Brufaganya persones i grups interessats en l’entorn i la vida del riu Gaià . L’Associació Terres del Gaià i Els Amics de Sant Magí en son els organitzadors.

El mati comença amb l’explicació de J.Solé sobre la configuració de la vall i característiques les seves hídriques.
La trobada a les Fonts de Sant Magí no es fortuïta doncs permet parlar del ressorgiment de l’aigua, de del pou artesià ,de les fonts.

 

 

Segueix la caminada cap al molí de Sant Magí tot comentant els tipus d’arbres i vegetació que es van trobant tot fent del recorregut.:
El sol acompanya i els comentaris entre uns i altres enriqueixen el camí

El Jordi explica el molí del Santuari, del que en queden pocs vestigis(1647). L”insereix en el moment d’eclosió que viu el Monestir de Sant Magí de la Brufaganya sota la gestió dels dominics. És tan abundosa l’afluència de peregrins i visitants al monestir que els monjos  es plantegen fer un molí per poder assolir la demanda. Compren les pedres a Barcelona i necessiten set mules , tres homes, els veins dels pobles del voltant… i fins i tot els monjos del Santuari, per poder posar-les al lloc. Tal era la duresa dels camins en aquell temps.

Caminada fins a la resclosa i la rasa del rec als horts de Valdeperes.

dav
Roures centenaris, pins de diferents famílies i la vegetació que ens envolta, marca ara, el retorn cap a les fonts, amb aturades per explicar l’espai de vegetació de ribera.

 

Planta de flor  Aquilea           ( mata cabrits).

 

 

 

Retorn a la Capella de les Fonts. L’Edifici de planta rectangular construit mitjançant una bòveda per aresta i cobert per una teulada a quatre vessants. El seu interior es divideix en dues parts ben diferenciades.

Al NW es troba un espai tancat en el qual hi ha la cisterna que alimenta les fonts, l’accés a aquesta zona és mitjançant dues portes amb arcs de llinda adovellats, una de les quals es troba tapiada. Aquesta explicació del Jordi i l’observació detinguda al pou artesià és una part important de la visita.

S’inicia la visita guiada al Santuari de la mà de Josep Carreras, bon coneixedor de la història de Sant Magí, del pas del dominics i de les diferents peripècies que ha viscut el Monestir en els diferents temps. Ens mostra els llocs que existeixen i els que perduren a la memòria i a les documentacions. La cisterna del Santuari, les làpides…

Al migdia, amb els ulls plens de les aigües de les plantes del riu i dels seus elements, comença  el “Tastet de productes del Gaià”.

Formatges, caldos, embotits,vins… omplen de flaires les taules. Tothom fa fent conversa mentre tasta els diferents productes elaborats de forma artesana i que tenen com ingredients primers, productes locals Un Bon acabament del matí!!

 

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.