Sant Magí… a taula! Potatge de freixures.

Hem trobat moltes vegades la referència als potatges en les diferents consultes a la documentació sobre Sant Magí de la Brufaganya. Aquest menjar es feia amb carns i verdures i s’adreçava als mossos, tant del monestir com els que venien a Sant Magí de pas. Es  cuinava amb peces de moltó, carns poc delicades, freixures i altres menuts, afegint vinagre, ous i salses. Posem el text original del llibre de Coch

 

Potatge ques diu frexurat

Hajes frexuras e met les a coure en vna olla per si a part e apres com sien cuytes traules dela olla e fes ne tallades tant grans com vn dau e redones: e apres çoffregir les has ab vn poch de carn salada e ab ceba: e met ho tot plegat: apres pren ametles que sien ben torrades e pica les en vn morter ab fetge de molto que sie cuyt en brases e vna molla de pa torrat e remullat en vinagre blanch: e picau tot ensemps e com tot sie be<n> picat deste<m>prau ab bon brou de molto: e apres passar ho has tot per estamenya e co<m> sia passat mesclau tot ço es la frexura e la salsa e vaja al foc a bullir e met enla olla de totes salses fines: empero met hi vn parell de ous per cada escudella: fes q<ue> sapia vn poch lo potatge a vinagre. Font: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Per si es vol fer a casa, posem la recepta actualitzada que es va degustar a les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany. Font: Sent Soví 

Font: AHAT

Ingredients
500 g. de retalls i ossos de xai
2 l. d’aigua
1 freixura de xai (un cor i dos pulmons)

1/2 fetge de xai
1 cullerada de greix de porc
1 ceba mitjana
700 g. de brou de xai
50 g. de fetge cuit
1 llesca de pa torrat
50 g. de vinagre
8 pebres negres
4 claus d’olor
1/2 cc de canyella en pols
Sal

En una olla de pressió posar la carn de xai amb l’aigua. Tapar i coure una hora. Colar i reservar el brou.
Netejar la freixura i el fetge amb aigua i retirar les parts dures. Coure-ho tot sencer en aigua bullent uns 20 minuts.
Retirar les carns de l’olla, deixar temperar i tallar les freixures en llesques d’un centímetre. Reservar 50 g del fetge cuit i tallar la resta a llesques de mig centímetre.
En una cassola ampla, escalfar el greix de porc i sofregir les freixures fins que agafin una mica de color. Afegir el fetge, sofregir 2 minuts, afegir la ceba tallada a rodelles grosses i afegir una mica de sal. Coure a foc suau fins que la ceba sigui tova. Afegir 700g. del brou de xai i coure a foc suau uns 40 minuts.
Mentre es cou, preparar la picada remullant el pa amb el vinagre. En un morter picar les espècies, el fetge que hem guardat i el pa remullat amb el vinagre. Afegir-ho a la cassola i coure 10 minuts més. Corregir de sal i de vinagre i servir.

Esperem que us surti tant bo com el que es va menjar a Sant Magí !

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.