Sant Magí, lloc de trobada i esbarjo
El dia 17 de maig un grup d'amics i jubilats de la comarca del Penedès han visitat el santuari i les fonts
Un temps plujós i fred no ha estat obstacle perquè un grup de jubilats i amics de la comarca del Penedès que es troben cada divendres per caminar i fer una mica d’esport, visitessin la Baixa Segarra aquest divendres 17 de maig.

La Montserrat, que té les seves arrels familiars a Vallespinosa, va ser l’ànima que va engrescar al grup a visitar la Brufaganya, lloc estimat per tantes i tantes persones a qui els agrada recordar vells temps o simplement recórrer els llocs que havien trepitjat de petit ells o els seus avantpassats. Algunes persones recordaven que els havien explicat els pares o els avis que des de diversos llocs del Penedès anaven a peu fins a Sant Magí per venerar el sant o per anar a buscar l’aigua.
La visita ha començat al santuari de la ma d’en Josep Maria Carreras que ha parlat de la vida de Sant Magí, de la seva història o llegenda i de l’evolució de la devoció popular al sant des del temps dels ermitans, dels beneficiats i dels dominics fins a la seva exclaustració l’any 1835, continuant després amb l’època dels rectors, la destrucció total del santuari l’any 1936 i la seva reconstrucció als anys 50 del segle XX.
En Silvestre Palà ha explicat les activitats que es fan actualment com el festival de música clàssica “Nits Musicals de la Brufaganya” o les múltiples actuacions que es fan o que hi ha previstes dintre del projecte “Sant Magí 2020” que abasten temes com la flora i fauna de la zona, les activitats escolars o la recerca de material fotogràfic antic. No hi ha faltat un esment als 400 aniversari de l’aplec del tercer diumenge de setembre que des de principis del segle XVII s’hi va celebrant i que consta que ja s’hi celebrava l’any 1620 amb el nom de “Dinada dels Pobres”.
Malgrat el temps rúfol que feia, els visitants han volgut visitar expressament les Fonts de Sant Magí on han pogut tastar l’aigua que tanta fama ha donat a la Brufaganya.
Acabada la visita han marxat cap a Santa Coloma on el guia Jaume Martell els ha explicat amb detall la història de la capital de la Baixa Segarra, acabant el dia amb un dinar en un conegut restaurant de la vila.