Sant Magí. S’ha trobat un nou espai dels monjos!

En el treball que els voluntaris d'”Amics de Sant Magí i el seu entorn” van fent periòdicament al Santuari es troben a vegades amb una gran i joiosa sorpresa. Aquesta darrera és la que voldríem compartir. Fent neteja i arranjament d’una part lateral del Santuari, hem trobat una sala amb arcs apuntats  lleugers i alts d’estil gòtic que s’enfilen prims fins a un plafó amb figura .

Descoberta de la sala pels voluntaris.
Gelosia lateral que podría ser on s’obria la sala ara descoberta.

Queda molt treball per arranjar la sala i netejar la pedra però sembla que la figura del plafó pot ser una monjo o una representació de Sant Magí . L’espai, sembla una estança important  dins el convent edificat pels dominics, malgrat que com sabem ha sofert nombroses modificacions . Estem pensant que aquest espai  podria ser un dels espais que el monestir comunicava amb l’església. l’estança que surt a la foto on hi ha la figura de Sant Magí donava directament sobre el presbiteri del Santuari on hi havia una gelosia que surt en les fotos antigues. Podria ser un oratori privat, on els monjos podien seguir les celebracions religioses sense ser vistos pels feligresos.

Es tenia noticies de l’espai(1) per tradició oral i per alguns dels primers voluntaris. Ara és tot un repte documentar adequadament aquest “racó”,  descobert com un preciós regal als voluntaris que: traginant terra i pedres, podant i cuidant l’entorn … fan que Sant Magí de la Brufaganya sigui un lloc agradable per anar a gaudir de l’espai, la natura i la tradició.

(1) Malgrat no s’ha trobat cap plànol arquitectònic del monestir, l’article “El contracte de la construcció de l’actual església de Sant Magí de la Brufaganya”, de Josep M. Llobet i Portell. 2015 Quaderns de Sant Magí n. 25 pag 32 , aporta informació sobre el tema.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.