Sant Magí… a taula! Menjar Blanc.

Preparant les Jornades Europees de Patrimoni 2021 hem trobat menús conventuals dels segles XVII i XVIII.   Moltes menges estan anotades en els documents de Sant Magí de la Brufaganya consultables a l’AHAT. Els aliments estan descrits, però calien les receptes i els llibres de cuina medieval ens hi han ajudat.

Menjar blanc. Postre actual

El menjar blanc és una de les elaboracions medievals més populars. El menjar blanc medieval està fet amb brou de pollastre, pollastre esmicolat i espessit amb farina d’arròs.També es pot cuinar amb peix : lamprea, llamàntol o perca.

De menjar blanc encara se’n fa avui en dia tot i que la recepta ha variat. És molt típic a Reus i a les Terres de l’Ebre i es menja com a postres. S’elabora amb aigua, ametlla, sucre, midó de blat de moro, canyella i llimona. A Reus és normal trobar-ne a totes les pastisseries.

Proposem una de les receptes de MENJAR BLANC 

Ingredients:
500 g. de brou de pollastre
50 g. d’ametlla en pols
20 g. de farina d’arròs
50 g. de pit de pollastre cuit
Sal
15 g. de sucre blanc

Barrejar el brou de pollastre i l’ametlla en pols i amb un batedora elèctrica triturar mig minut. Colar el líquid per una gasa o colador de tela i posar la llet resultant en un cassó.
En un morter, picar el pit de pollastre cuit i dissoldre’l amb una mica més de la llet. Per altra banda, posar la farina d’arròs en un bol i dissoldre-la amb una mica de la llet d’ametlles. Barrejar l’última mescla amb la llet del cassó i portar a ebullició.

En el  tastet que vam fer a St. Magí de la Brufaganya amb ocasió de les Jornades Europees del Patrimoni es va optar pel Menjar Blanc de postres.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.