Safrà i la Brufaganya

El safrà (Crocus sativus), és una planta conreada del gènere Crocus dins la família Iridàcia (Iridaceae) i també l’espècia que s’obté de les parts femenines (estigma i estil) de la seva flor. S’usa com a condiment i colorant, té propietats medicinals. Antigament a la Brufaganya, es cultivava   a diferents pobles.

El safrà conreat prové de l’espècie originària de Creta anomenada Crocus cartwrightianus on es conrea d’ençà d’uns 3.000 anys. A Catalunya va ser molt preuada a l’edat mitjana.

Necessita clima mediterrani. Es planta a l’estiu, per multiplicació de bulbs fills que neixen a la base del bulb mare. L’època de recol·lecció varia segons el país, però sol estar entre setembre i novembre.

Les flors es tallen senceres i a continuació cal posar-les a assecar, de vegades sobre una pedra calenta o un braser suau durant una mitja hora. Es deixen refredar i llavors es treuen els pistils amb ajuda d’unes tisores. La llum i la humitat espatllen el safrà, per la qual cosa el condiment s’ha de guardar en un lloc opac i sec, per exemple en una capsa de metall o de fusta en un armari, mai a la nevera, on la humitat el faria malbé, ni en pots de vidre o transparents.

Font: Wiquipèdia

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.