Paisatge geològic de la Brufaganya

1a. activitat del projecte "La natura a l'abast de tothom".

Diumenge dia 6 de febrer, al Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt vàrem poder gaudir de la conferència d’en Pau Gomis divulgador de la geologia.

Amb el títol “Introducció al paisatge geològic de la Brufaganya i la seva història” Pau Gomis ens va portar des de la creació de planetes i masses fins a l’orografia i els materials que en el secundari i el terciari configuren les serres de la Brufaganya.

Començà parlant d’aspectes bàsics en Geologia. Presentà la formació en l’espai, les galàxies i les plaques flotant sobre les parts més interiors de la Terra amb nucli mineral i tou.

Ens explicava d’aquestes plaques  que es mouen i que des de l’actual Àfrica, pressionen sobre la península ibèrica en direcció a Irlanda i produeixen a Catalunya el plegament actual dels Pirineus, la Serra Litoral i la Prelitoral.

En aquest punt de la conferència vàrem arribar a Sant Magí. Les plaques que es pleguen, diu en Pau, fan de la serra de la Brufaganya un plec de la serra prelitoral.

Per ampliar sobre el tema ens recomanà “Els fòssils de la Conca de Barberà . Evidències d’una vida passada “ de Joan Cartaña i Marti.

Un matí molt aprofitat. Esperem interessats la continuació!

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.