Les Veus de la Brufaganya

Projecte de recuperació de la memòria oral de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn

“En els darrers temps, el testimoni directe de la gent ha esdevingut una de les fonts d’informació més valuoses per als investigadors socials. La tècnica de l’entrevista, abans gairebé associada en exclusiva als antropòlegs, avui forma part dels mètodes més utilitzats en investigacions de tot tipus. La recerca a escala local ha estat singularment una de les grans beneficiades per aquest procés d’extensió”(Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya)

La Història Oral sempre ha estat present dintre dels projectes que organitzem des de l’Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn, però calia que el rigor i la seriositat fossin característiques essencials en el seu plantejament, a més d’un coneixement profund del territori no tan sols des del punt de vista de l’entorn físic de la Brufaganya sinó també de la gent que viu a Sant Magí i en els llogarrets i pobles propers o bé que hi hagin viscut durant una part important de la seva vida.

La persona per tirar endavant el projecte és la Isaura Solé Boladeras, llicenciada en Història de l’Art, doctora en Informació i Comunicació, a més de tècnica documentalista. És nascuda a Santa Coloma de Queralt en una família originària d’una masia a tocar de Sant Magí i lligada des de tota la vida al seu entorn. A més és autora d’un informe per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de lloc històric per al conjunt patrimonial de Sant Magí de la Brufaganya.

Des d’aquest enllaç us recomanem que llegiu el projecte que ha elaborat la Isaura i hi podreu copsar un rigor i una minuciositat tal que inviten a pensar que el resultat de la recerca, ja començada amb algunes entrevistes, serà d’alt nivell científic i que servirà per deixar constància oral i escrita d’unes formes de vida que ja han desaparegut de la nostra vida quotidiana. Només d’aquesta manera podrem recuperar la memòria vinculada a aquest lloc tan singular i preservar-la per a generacions futures.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.