“Les Fonts de Sant Magí” enriqueix el Patrimoni musical de la Brufaganya.

En el concert que la Cobla Reus Jove ha ofert, el dia 21 d’agost de 2019, al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya s’ha pogut escoltar la sardana “Les Fonts de Sant Magí” d’Artur Ramos i Horta, recuperada gràcies al bon fer de la cobla Reus Jove  i a la revisió d’Eduard Serra.“Les fonts de Sant Magí” és una sardana senzilla, clara, neta i harmoniosa a l’hora. Recorda l’explanada de les Fonts i la gent que balla o està parlant. Podeu escoltar-la ara:

Artur Ramos i Horta (Reus  07-Gen-1887 Tarragona 1973)Va néixer a Reus i de ben petit, la seva família es traslladà a viure a Tarragona on estudià música amb els mestres de l’Escolania de la Catedral. Posteriorment s’establí a Barcelona, on es formà amb el mestre Pedrell. Amb només disset anys ingressà a l’orquestra del Liceu, alhora que es dedicava a la composició. Tornà a Tarragona i fundà diversos conjunts musicals: La Principal de Tarragona (1906); la cobla Harmonia (1927-1928) i la Cobla Banda Principal de Tarragona. Establert a Reus, Ramos hi creà les cobles Catalunya (1922) i Reus (1939), i impulsà els aplecs de sardanes a la zona delCamp de Tarragona.

Com a compositor, fou autor d’un nombre de sardanes, les primeres de les quals signà el pseudònim “Josep Espinach”. La Guerra civil espanyola i la posterior repressió franquista causaren que perdés més d’una cinquantena de les sardanes que havia escrit.
Per la seva tasca en pro de la dansa catalana, el casal Tarragoní i l’Institut de Música i Cor l’Àncora li dedicaren el 1969 un homenatge, que no pogué atendre pel seu ja precari estat de salut; morí el 1973.
Any 1928
Cobla-orquestra de Tarragona fundada l’any 1927, vinculada al Foment de la Sardana L’Harmonia, que va fer el seu debut el 27 de Setembre de 1927 a la Plaça d’Olózaga de Tarragona, per celebrar el primer aniversari de la creació del mencionat Foment de la Sardana L’Harmonia.
Els components eren (sense que pugui fer coincidir els noms amb els músics de la foto):
Miquel Martí (crec que és el 2n tenor), Josep Veciana, Vicenç Ramos, Lluís Capa, Miquel Martínez, Antoni Cortés, Batista Queralt, Joan Alasà, Josep Roca, Joaquim Mas, Narcís Sancho. El director era Artur Ramos i Horta.
Foto: Arxiu Artur Ramos i Horta
Part de la informació i la fotografia s’ha extret de : https://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com/2016/12/lharmonia.html
Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.