L’ambientòleg Martí Boada visita Sant Magí

El 14 del passat mes de desembre el conegut ambientòleg va visitar Santa Coloma de Queralt i Sant Magí. Ell mateix va escriure les seves impressions  de la visita com si fos el seu dietari. Ens plau transcriure literalment el seu escrit:

 

Univers Teruel
Santa Coloma de Queralt
14.12.22


Arribem a Santa Coloma de Queralt pels voltants de les 12, la Marta i els amics del malaguanyat Teruel ens esperen a ca la Marta. Ens ofereixen un esmorzar de pa amb tomàquet i embotits de ca l’Estripet
Trobada humana inicialment espectant, tanmateix immediatament l’esperit de la trobada es nota que està assaonat de bonhomia humana.
Prolegòmens amables. Primer moviment: visita al castell. Imponent, ben arranjat, es veu que hi ha intensa activitat cultural.

Martí Boada davant la xiloteca de Joan Teruel

Primera trobada amb un tast del mon del Joan Teruel: una xiloteca composada de rodanxes de 160 espècies d’arbres i arbusts habitants del boscos del país. Una mostra pedagògica i bella de la biodiversitat dels nostres boscos.
Una visita al fons Teruel emmagatzemat amb caràcter provisional.
Sortim de la vila de Santa Coloma. Confesso que en aquesta arribada he tingut una pregona sensació d’acolliment agradós.

Feia molts anys hi vaig fer una estada amb el bibliobús de Cultura en Ruta d’Òmnibus Cultural, era a la tardor de l’any 1976!!!.

Sortida cap a Sant Magí de Brufaganya. Delícia de passejada, paisatge aturonat de formes arrodonides amb algun cingle carener, boscos singulars de pinassa, roures de fulla petita, alguns claps d’alzinars. A les serres de solei pinedes de pi blanc.
Quercus faginea, Sant Magí
Ah! els roures de St Magí, quin gaudi la seva contemplació.
Exemplars vàries vegades centenaris. La majoria són morts. Semblaria que haurien occit fa anys per l’atac de l’escarabat banyarriquer (Cerambix cerda).
De retorn hem deixat enrere els paisatges positivament humanitzats de Bellprat, Valldeperes, del bosc del Pany, de les feixes de cal Batet, cal Viola, cal Morera, ca l’Estripet.
Jornada humanament i paisatgísticament pletòrica.

Martí Boada.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.