L’àlbum de fotografies de mossèn Francesc Gebellí Rius

El mossèn, que va ser capellà de Sant Magí als anys 40 del segle XX, va recollir fotografies en un àlbum que la família ens ha deixat.

L’any 1940, tot just després de ser ordenat sacerdot

Mossèn Francesc Gebellí Rius (Maspujols, 1912 – Tarragona, 2000) va ser el primer capellà de Sant Magí de la Brufaganya després de la guerra civil. Tenia 28 anys quan el van nomenar regent de la parròquia. Va començar a exercir el 9 d’agost de 1940 fins que cap a l’any 1946 va ser traslladat a la parròquia de Les Piles. A Sant Magí hi va arribar amb el seu pare i la seva mare que l’acompanyaven, si bé el pare hi va morir ben aviat, l’any 1941.Posteriorment va exercir a altres llocs: Vespella, Vistabella, La Nou de Gaià, La Secuita i altres indrets. Va morir a Tarragona als 88 anys.

La seva família ens ha facilitat l’accés a l’àlbum fotogràfic en què el mossèn va anar recollint les seves vivències: la família, els amics, els companys sacerdots, les parròquies, les festes, les visites pastorals, els exercicis espirituals, etc…

De la seva estada a Sant Magí hi ha una vintena de fotografies. Gairebé totes són molt petites i de baixa qualitat donades les mancances tècniques i econòmiques de la immediata postguerra. Tot i així ens permeten copsar l’ambient d’austeritat i mancances de l’època.

Agraïm a la família la seva predisposició a deixar-nos el material, que a partir d’ara passa a formar part de la història gràfica de Sant Magí de la Brufaganya.

Vegeu seguidament algunes de les fotografies amb les anotacions fetes pel mateix mossèn:

 

El monument de Setmana Santa al costat de l’altar que hi havia a la fonda.
El jesuïta Pare Bausili, predicant el dia de Sant Magí de 1944.
Ofici solemne, acompanyat del rector de Bellprat i el Dr. Pagès l’any 1944.
La finestra dels records, a Sant Magí.
Amb la família de cal Jaume Punto de Santa Coloma de Queralt.
Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.

1 comentari
  1. Rita Armejach diu

    Felicitats per una bona feina!
    Recollir i difondre la memòria fa que Sant Magí de la Brufaganya , segueixi viu!