La tradició de la festa de Sant Magí a Guissona
La festa s'hi celebra des de temps immemorial en el carrer i barri que porta el seu nom
La devoció a Sant Magí a Guissona és molt antiga. És una d’aquelles petites festes de poble que se celebren gairebé en la intimitat però que any rere any, generació rere generació, van fent el seu camí.
Si mirem temps enrere sabem que el matí del dia de Sant Magí, el 19 d’agost, hi havia una missa molt concorreguda a l’església parroquial al final de la qual es beneïen dos càntirs d’aigua que després servien per omplir dos petits sellons que es posaven al peu de la capelleta de Sant Magí que hi ha al carrer del seu nom. La gent passava a resar un parenostre i feien un trago de l’aigua beneïda. A la tarda es donava cova ensucrada i a la nit hi havia un ball de festa
També en aquell temps era bastant comú, molt més que ara, el nom de Magí entre els convilatans de Guissona. En fem un petit repàs que no vol pas ser exhaustiu:
- Magí Mercadé Serra (1883-1968)
- Magí Mercadé Segura (1823-1876)
- Magí Roca Sala -Cal Pona- (1912-1936)
- Magí Lluch
- Magí Huguet Daniel –Cal Padèmies- (1894-1970)
- Magí Torramorell –Cal Músic-
- Magí Ros Farré –Cal Llebreta- (1868-?)
- Magí Beneit Santaeulària (1886-1966)
- Magí Beneit Gabriel (1847-?)
- Magí Graset Borroy.
Com en molts altres llocs la guerra civil va afectar plenament la festa. La imatge va ser salvada per Joan Badia, el pubill de Cal Rafelet, que la va amagar sota la caixa d’escala de casa seva.
(Informació facilitada per Meli Jounou)