La Societat Catalana de Genealogia visita Sant Magí

La Societat Catalana de Genealogia (SCGHSVN) ha fet una visita a Sant Magí de la Brufaganya aquest dissabte 6 d’abril, un matí compartit en el marc de les relacions entre entitats. Arribada escalonada i benvinguda cordial. Amb “els olors de Sant Magí” que ens aporta J.Solé a la mà, comença la visita. Presentació dels Amics de Sant Magí per part de S. Palà i tot seguit, la intervenció de J. M. Carreras presenta la formació de les conformacions humanes a Sant Magí en les diferents etapes: l’eremitisme i vida del Sant entre la llegenda i els fets, l’edat mitjana amb els beneficiats i els barons de la Llacuna, l’arribada dels dominics i els anys d’esplendor del monestir. L’explicació comença al creuer de l’ església, en el lloc on es creu enterrat el Sant, continua pel cambril i les dependències més antigues, on s’intueixen restes de construcció romànica.

Les explicacions de J.Carreras permeten seguir el dia a dia, els fets més importants de la vida conventual i també de la realitat social de la Brufaganya. La cronologia, la relació de priors dominics i la genealogia dels Cervelló (repartida en el dossier cultural-turístic lliurat als assistents) són una ampliació de la visita, junt amb les intervencions de diferents participants com el Dr. Avelí André coordinador del seminari de Paleografia de SCGHSVN que treballa en la transcripció del “Llibre de la Fundació” (AHAT).

La presentació que fa R. Armejach d’una col·lecció de fotografies antigues ha creat interès: pels edificis que ja no existeixen, pels aplecs, per les diferents vestimentes, estris i transports que els primers documents fotogràfics fan evident.

Una part important de la visita ha estat l’“Exposició d’objectes de devoció popular al Santuari de Sant Magí”. La gran quantitat de materials aportats pel Sr. Josep Mas: goigs, novenaris, rajoles, medalles, postals, documents varis … ha generat gran interès genealògic, documental i històric per part dels diferents participants. L’observació i manipulació dels

objectes ha permès consultes i coordinacions.

Visitat el Santuari i els seus voltants, el grup ha baixat a les Fonts. Amb la conversa amena i la informació de J.Carreras, les preguntes dels interessats han girat a l’entorn de l’aigua, la tècnica, la vegetació i la fauna del Gaià. Feia fresqueta i cap al migdia el grup amb J. Carreras s’ha  anat a visitar Santa Coloma de Queralt, el castell i la part antiga.

Un dinar de comiat amb participants i membres d’Amics de Sant Magí, ha tancat una jornada que s’ha fet curta per tot el que es volia veure i obre la porta a col·laboracions posteriors: branques genealogiques conjuntes, treballs de transcripció que podrien veure la llum en breu…

Bon ambient , un dia ben aprofitat!

 

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.