La Jornada d’Estudis de la Brufaganya, ha anat molt bé!
Gràcies al suport de tothom.
Dissabte va tenir lloc la Ia Jornada d’Estudis de la Brufaganya Organitzada per l’Associació dels amics de S.Magí, amb el patrocini de l’IRMU i la colaboració del ACBS, CELL .Ponències en anglès i català, universitats, arxius i voluntaris van aportar els seus sabers i al debat final tothom hi va dir la seva. Gràcies a tothom!!!
Montse Rumbau que hi va participar amb “Dones i Homes a la Brufaganya”, ens explica com va anar el matí.
Ia. Jornada d’Estudis de la Brufaganya
Els Amics de St. Magí no paren d’organitzar activitats. El dissabte 25 de març va tenir lloc a la sala dels Marlets del castell la 1a Jornada d’Estudis de la Brufaganya.
Els Amics de St. Magí han passat a formar part del col·lectiu de Centres d’Estudis del nostre país. Cada any alguns d’aquests Centres organitzen una Jornada dedicada a algun tema concret. Els Amics de St. Magí han volgut no només formar-ne part, sinó organitzar la trobada d’enguany.
La primera part de la jornada s’ha dedicat a exposar les ponències, acabant amb un torn de participació i opinió sobre tot el que s’havia tractat.
Entre els ponents, el professor Graham Jones conegut a Sta. Coloma pel seu interès per St. Magí i per altres llocs de pelegrinatge, que va fer la seva exposició telemàticament i en anglès.
També vam poder sentir a l’Arxiver de l’Arxiu Diocesà de Tarragona, l’AHAT, Joan Quijada, que va explicar la descoberta dels documents de St. Magí, que es pensaven que s’havien cremat, en una visita fortuïta que van fer a l’Arxiu Diocesà de Barcelona.
I Sobre l’antic patrimoni artístic de St. Magí, en va parlar Sofia Mata exdirectora del Museu Diocesà de Tarragona. I va mostrar, entre altres peces, una petita imatge d’alabastre que segurament es venia ja com a “souvenir” a St. Magí, el 1603!
També dos membres dels Amics de St. Magí van explicar com un grup de voluntaris es dedica a l’observació i estudi de la flora de St. Magí, i també es va fer una reflexió del St. Magí actual i del St. Magí en el temps.
Max Turull va sintetitzar les conclusions de tot el que s’havia dit, i va valorar el treball dels Amics de St. Magí, les iniciatives, les tasques, els nous reptes i nous projectes i les moltes possibilitats que es poden obrir a partir de totes aquestes activitats.
A l’hora de les intervencions, dels que érem allà presents, la majoria va destacar que St. Magí és actualment un lloc no massificat, on trobes molta quietud, silenci, tranquil·litat, una vegetació sana i molt variada, en definitiva, un lloc que s’ha preservat i no s’ha malmès ni s’ha vist envaït de visitants, cotxes i motos. I d’aquests llocs, en queden pocs.
La qüestió és intentar aconseguir un equilibri entre promoure activitats i donar a conèixer St. Magí, i alhora intentar preservar-lo d’una massificació.
St. Magí és un lloc especial, les fonts, les rouredes, les coves, els camins … Un lloc on és molt probable que fos ja habitat en èpoques molt remotes. L’aigua, les coves, els boscos, l’aïllament, havia de ser un bon lloc per viure, protegir-se i poder caçar. I amb el temps devia esdevenir un lloc de culte pagà. Amb el cristianisme, moltes esglésies es van construir damunt d’aquests antics lloc de culte. Segurament és el que va passar a St. Magí. Graham Jones també creu que aquest lloc havia estat poblat antigament, i aconsellava fer-hi prospeccions arqueològiques per buscar els antics substrats poblacionals. Algú de la sala, va proposar buscar espònsors per poder tirar-ho endavant.
Però potser fora millor deixar tranquil aquest lloc privilegiat i no malmetre’l, per tal que tots els que hi vulguin anar puguin gaudir d’aquest espai, que per sort, encara es manté conservat.
Una iniciativa atrevida, l’organització d’una Jornada d’Estudis de la Brufaganya, però que ha resultat interessant a l’obrir un debat sobre el present i el futur d’un recinte tan especial i tan estimat com és St. Magí de la Brufaganya.