Instal·lació de caixes-niu per a ocells als boscos de la Brufaganya

És una col·laboració entre els Amics de Sant Magí i l'Associació Ornitològica Baixa Segarra

L’Associació Ornitològica Baixa Segarra de Santa Coloma de Queralt des de fa molt temps fa un conjunt d’activitats per observar i protegir les diferents classes d’ocells que habiten als boscos de la zona, tan els que hi viuen de forma permanent com aquells que hi són de pas en el moment de les migracions.

Des de la segona quinzena de gener fins a finals d’abril fan sortides per escoltar el cant d’ocells nocturns ja que aquests dies comencen a marcar el territori per aparellar-se. A més observen, durant la primavera i l’estiu els ocells que arriben, i a la tardor i l’hivern els que marxen en els diferents processos de migració.

A primers de gener d’aquest any 2019 han instal·lat, a la zona de la Brufaganya, 10 caixes-niu  per a ocells de la família dels pàrids com la mallerenga.  Les caixes-niu són estructures artificials que poden ser utilitzades pels ocells que fan niu a les cavitats dels arbres o de les roques. Es col·loquen per a diverses espècies més o menys amenaçades i beneficioses per l’home (mallerengues, picasoques blaus, colltorts, etc…)

La col·locació de caixes-niu no és una solució definitiva per a protegir aquestes espècies, però la seva utilització és útil per afavorir la seva supervivència. El manteniment d’uns boscos en bon estat de salut són l’únic sistema eficaç per assegurar la supervivència d’aquests ocells.

Passada la tardor es trauran les caixes-niu per netejar-les de possibles paràsits i observar el seu interior i es tornaran a instal·lar per un altre any.

L’actuació s’ha fet dintre del projecte “Sant Magí 2020” que compta amb la col·laboració de l’Associació Cultural Baixa Segarra i amb el suport de la Diputació de Tarragona i de l’Institut Ramon Muntaner.

 

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.