Dia de Sant Magí, fita anual a la Brufaganya

 

El dia 19 d’agost es celebra Sant Magí. El Santuari, les Fonts i l’entorn s’omplen de persones que anys rere any venen cada 19 d’agost, a retre homenatge a Sant Magí. Devoció i tradició es donen la mà.

Arribada al Santuari

El Santuari de la Brufaganya s’omple de pelegrins dels pobles de la contrada. Gent dels voltants que des de petits, amb els pares i els avis, han vingut a retre homenatge a Sant Magí, a demanar-li per la salut de familiars i amics, per la feina i les collites, per la resolució de conflictes… Cadascú amb la seva vida, els seus problemes o els seus agraïments per les dàdives atorgades.. Tots i cadascú d’ells fa posible, que any rera any, Sant Magí de la Brufaganya sigui des fa segles, un lloc de devoció i tradició.

Al matí, comencen a arribar cotxes. Tots van plens. La gent baixa, parlen, riuen, es troben amb amics i coneguts, pregunten per la família: Com esteu? I l’àvia que fà? Quants nets teniu? I aquest nen, que gran!

Sortint de missa el dia de Sant Magí

Porten llantions a Sant Magí , els col.loquen i els encenen. S’acosten a la parada de records: Potser es decidirán per un cànti on posar l’aigua recollida a les Fonts -aigua que “ni cou ni molt” però diuen que es molt miraclera- o potser s’enduran una “mida” . (cinta de bandera catalana amb tants centímetres com feia la primera imatge de Sant Magí). O potser es decidiran per qualsevol altre objecte de la parada.

Dalt el campanar, toca la campana i comença la missa. L’església plena de gent. Cants al Sant que es troben recollits en els goigs. Tothom hi participa.

La plaça s’omple en sortir de missa: abraçades, salutacions bons desitjos … i despedida fins l’any vinent, si Déu vol!

La Brufaganya es torna a quedar en silenci. Però Sant Magí no s’ha acabat. En aquestes setmanes d’agost, diferents pobles de Catalunya honren Sant Magí.

Trobem celebracions, portants i repartiment d’aigua de Sant Magí a:

Els portants de l’aigua van cap a Tarragona

Tarragona capital amb Sant Magí de copatró. Gran festassa! Arriben els portants de l’aigua que venen de Sant Magí de lluny( com en diuen ells de la Brufaganya) , ballen el Ball pla de Sant Magí recuperat recentment i tot integrat dins les Festes de la ciutat.

Lliurament del certificat als portants de l’aigua de Cervera

Cervera ciutat amb un barri vinculat de manera molt activa amb Sant Magí. La seva festa te un punt important en el repartiment de l’aigua. L’ han vingut a buscar a peu, amb bicicleta i amb cotxes a les Fonts de Sant Magí de la Brufaganya i la reparteixen a tothom de Cervera per endurse-la a casa.

Igualada, la parada on donen l’aigua de Sant Magí i mengen “maginets”

Igualada Ciutat que celebra Sant Magí. Hi ha un carrer amb el nom del sant on, el dia de Sant Magí ,es reparteix aigua de la Brufaganya i “maginets” a tothom que en vulgui. Al cap d’amunt del carrer ,es troba el fort de Sant Magí relacionat amb la guerra dels carlins però és també lloc on es diu que hi havia un hermità fent vida ascética. Actualment el lloc està restaurat i es visitable.

Copons poble on també Sant Magí hi es present i venerat amb la benedicció i repartiment de l’aigua aquest mes d’agost.

Guisona encara que allunyat de la Brufaganya Sant Magí també hi es recordat amb celebracions especials.i repartiment d’aigua de la Brufaganya.

Tarrega un dels seus barris te una lluída celebració commemorant Sant Magí en aquestes dates.

Com es pot veure , sota l’advocació de Sant Magí , es celebren a la nostra terra quantitat de festes, amb devoció i tradició ben presents. El símbol de l’aigua és un nexe d’unió entre pobles i gents. Que per molts anys ho poguem cel.lebrar!

 

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.