Del Gaià de Sant Magí a l’aqüeducte de Tarragona

És moment de sortir i passejar per la natura i  la Brufaganya ens ofereix camins, racons i verdor que inciten a gaudir del sol i de la fresca. Aquests dies són molts els visitants, de diferents indrets, que s’acosten a Sant Magí de la Brufaganya. El conjunt del Santuari, la Capella de les Fonts, les Coves… els atrauen; però avui voldríem remarcar un element menys conegut d’aquests paratges: El Gaià.

Riu Gaià. Foto: Tribus de la Segarra

Trobareu un petit rierol que passa a tocar la Capella de les Fonts. Poc soroll i  poca aigua, encara que molt neta.

És un racó poc conegut, poc visitat però amb llarga història. Les seves aigües arriben a l’aqüeducte de Tarragona i les obres d’aquest enginy hidràulic van ser fetes pels romans.

Els arqueòlegs han descobert que l’aqüeducte romà per administrar aigua a Tarragona des del riu Gaià son en realitat dos aqüeductes connectats segons informa lInstitut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). En el marc del projecte d’aqüeductes romans Aqua Augusta els darrers anys s’han dut a terme diverses campanyes d’excavació en que s’han descobert diferents punts de l’aqüeducte del Gaià. En la part més actualitzada de les excavacions s’ha trobat que hi hauria un primer aqüeducte que va des del Pont d’Armentera fins a Puigpelat,  però els investigadors sospiten que a Puigpelat hi hauria una segona font d’aprovisionament de l’aqüeducte, amb una aigua molt més calcària que la del riu Gaià i que vindria a complementar el curs d’aigua que baixava cap a la ciutat de Tàrraco.

Desapercebut i poc estudiat, és un dels petits tresors de Sant Magí, us el recomanem!

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.