El Bruc d’hivern, ara floreix a la Brufaganya

Ara quan tot sembla adormit i preparat per l’hivern també trobem flor a la Brufaganya i al seu entorn hi veiem: Bruc d’hivern, nom científic: Erica multiflora

La fotografia de Tribus de la Segarra no és específicament a Sant Magí de la Brufaganya però  la planta es dona també en aquesta zona.

Propietats ornamentals. Prefereix els sols calcaris.

És un arbust petit, de fins a 1,5 m d’alçada. Es diferencia del Bruc boal perquè floreix durant la tardor i l’hivern (d’octubre a gener) i les flors són més grans i tenen un to rosat.

Les fulles són lineals i estretes, de 8 a 14 mm. de llargada, que cobreixen pràcticament totes les branques. Les flors són petites i de color rosa, en forma d’olleta; surten totes als extrems de les tiges en agrupacions característiques, sostingudes per pedicels rogencs. El fruit n’és una càpsula molt petita.

Propietats medicinals: diürètica, antisèptica i sedant de les vies urinàries.

Flora Catalana en detalla la tipologia i les èpoques de floració.

http://www.floracatalana.net/erica-multiflora-l

Mapa taxonòmic de Catalunya. BDB Flora catalana

El Banc de dades de la Biodiversitat, mapa molt complert sobre Catalunya que aquesta entitat està elaborant, cita Montagut com punt on es troba aquesta planta.

http://biodiver.bio.ub.es/bdbc/Citation?action=utm&code=001702&utm=31TCF68

El bruc d’hivern també es cita a Les Piles, en les observacions que en fa Josep Nuet, col·laborador en el grup de Flora i Fauna de Sant Magí.

http://biodiver.bio.ub.es/bdbc/Citation?action=utm&code=001702&utm=31TCF69

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.