Adeu a mossèn Gallart, un amic de Sant Magí.

Mossèn Francesc Gallart i Magarolas que va ser rector de Sant Magí de Rocamora des de l’any 2008 al 2017, ha mort la vigília de Tots Sants a Tarragona.

Quan l’any 2008 els “Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn” vam començar la nostra singladura, vam trobar una persona que ens va obrir les portes de Sant Magí de la Brufaganya de bat a bat i ens va animar sempre a tirar endavant en tot allò que li proposàvem: aplecs, obres al santuari, concerts, i tantes i tantes coses… En mossèn Gallart hi vam trobar, a més del rector de la parròquia, a l’amic que sempre et fa costat.

Mossèn Francesc Gallart va néixer el 1933 a Tarragona. Va estudiar al seminari i, una vegada ordenat capellà va estudiar Dret Canònic a la Universitat Pontifícia de Comillas (Santander).  A les ordres del cardenal Arriba y Castro, va fundar, juntament amb altres capellans, l’escola Mare de Déu de la Mercè de Montblanc.

Va passar a ser el rector de la parròquia de Sant Magí del Portal del Carro de Tarragona l’any 1994 i sempre ha estat molt vinculat en el teixit associatiu tarragoní, ja que era seguidor del Nàstic i formava part de la Colla Xiquets de Tarragona. Molts anys aquesta colla feia un castell dintre del santuari de la Brufaganya durant la missa de l’Aplec de les Roses que se celebra cada any el segon diumenge de juny,

Aquest matí, vigília de Tots Sants de 2020, ha mort als 87 anys, a prop d’un lloc que ell s’estimava molt: la capella del Portal del Carro de Tarragona, seu de la Confraria de Sant Magí de la que era Consiliari.

En el moment del seu traspàs, volem deixar constància del nostre agraïment a la seva estimada persona. Sense el seu tarannà acollidor els Amics de Sant Magí no hauríem pogut tirar endavant moltes iniciatives que hem emprès.

A continuació podreu veure unes quantes fotografies i un vídeo de diversos moments viscuts amb ell a Sant Magí:

Moment de la signatura de l’acta fundacional de l’Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn, el diumenge 21 de juny del 2009

 

Acte de presentació dels Amics de Sant Magí a la Sala Gran del Castell de Santa Coloma, el dissabte 5 de setembre de 2009.

 

Benedicció de la restauració del pedró de la ciutat d’Igualada, el dilluns 16 d’agost de 2010.

 

Goigs “humorístics” compostos amb motiu de l’homenatge sorpresa a mossèn Gallart, organitzat per la nostra entitat a la capella del Portal del Carro de Tarragona, el diumenge 10 de desembre de 2017.

 

Acte d’homenatge al mossèn per part de la ciutat de Tarragona a la sala d’actes del Centre Tarraconense El Seminari, el 29 de novembre de 2017.

 

Pilar de 4 dels Xiquets de Tarragona durant l’Aplec de les Roses, el dia 11 de juny de 2019, celebrat al santuari de Sant Magí.
Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.

4 Comentaris
 1. El comunicat del traspàs de Mn. Francesc Gallart i Magaroles és una trista notícia per a tots els amants de Sant Magí, donat que el seu bon fer va permetre l’inici d’un nou ressorgir del Santuari de Sant Magí de la Brufaganya, així com a la divulgació de la vida i exemple d’aquest sant màrtir català del segle III.
  Des de l’Associació d’Amics de l’Arbre de Tàrrega, expressem el nostre condol pel seu traspàs i animem a l’Associació d’Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn a continuar la tasca empresa per a la total recuperació del Santuari, acció que permetrà mantindre el record viu de Mn. Francesc, a la vegada que serà el millor homenatge que se li pugui retre. A.C.S.

  1. Silvestre Palà Augé diu

   Moltes gràcies per les teves paraules Jaume. La llavor que mossèn Gallart va deixar que nasqués a Sant Magí ha permès que es vagin creant llaços d’amistat entre persones que no ens coneixíem de res com és el cas dels Amics de l’Arbre de Tàrrega i d’altres entitats i associacions. Només per això ja valia la pena. La llavor sembrada segur que anirà fructificant cada vegada més a la Brufaganya.

   Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn

 2. Graham Jones diu

  It was with great sadness that I read this morning of the death of Mossen Gallart.

  I owe him a great deal. His support over the last two decades in my study of Sant Magí and the history, character, and geography of his cult was readily given and greatly appreciated.

  However, it was the manner of its giving, with a friendly smile and a word of encouragement, that made the difference. Our meetings were often fortuitous, given the limited time for my yearly research in Catalunya, but he would go out of his way to greet, inquire, and give heart as well as help. Our first meeting was at Brufaganya after he had travelled up from Tarragona with the Portants de l’Aigua, and our last a chance encounter in Tarragona outside the Institut Català d’Arqueologia Clàssica, where I’m now part of the research team, Arqueologia del Paisatg.

  Francesc Gallart was a man who would always go the proverbial extra mile. I remember one year coming across him late in the evening after he had officiated at the patronal festivities at the chapel of Sant Magí in Tarragona. I had seen him staying on to talk with parishioners and sharing their pleasure in the festivities. Now he was sitting alone in a quiet corner. ‘I feel very tired,’ he confided. One could be sure that the next morning, very early, he would be preparing for Mass and another day hard at work being the self-giving follower of Christ that he was to the end.

  May he rest in peace.

  1. Silvestre Palà Augé diu

   Moltes gràcies Sr. Graham per les seves paraules. És veritat que l’afabilitat i el tracte personal de mossèn Gallart eren un dels seus trets més característics. Tots l’enyorarem i el tindrem sempre en la nostra memòria.

   Amics de Sant Magí de la Brufaganya i el seu entorn