Pel maig, l’exposició itinerant de Sant Magí se’n va a Igualada

Tot aquest mes de maig a la Biblioteca Central d’Igualada hi haurà l’exposició “Sant Magí. El miracle de l’aigua”. La mostra dels diferents panells i materials es podrà visitar de forma lliure i gratuïta en l’horari de la biblioteca amb la possibilitat de gaudir de l’audiovisual, i cada dimarts a les 6 de la tarda hi haurà conferències, presentacions i xerrades-debat  vinculades al tema de  l’exposició

Aquesta exposició s’emmarca en un projecte més ampli: “Sant Magí 2020” que ha estat afectat com tot per la pandèmia. El projecte vol celebrar el 400 aniversari de l’Aplec de Setembre a Sant Magí de la Brufaganya. En el llibre de Mn. Segura “Història del santuari de Sant Magí” s’explica que el 1620 ja s’hi celebrava la “dinada dels pobres”, que després ha evolucionat cap a l’aplec de forma ininterrompuda.

Els  apartats de l’exposició presenten diferents aspectes de la vida, natura, celebracions i patrimoni de Sant Magí. Col·leccions particulars  de diferents voluntaris i entitats han posat a l’abast dels visitants objectes relacionats amb el lloc i les seves festes tradicionals com exvots, càntirs, medalles, butlles, fotografies, documents…

El dia de la inauguració es presenta el “Llibre de la fundació  del convent de Sant Magí de la Brufaganya ” a cura d’Avel·lí André. Aquest treball  és la transcripció de documents que es conserven a l’AHAT (Arxiu Històric de l’Arquebisbat de Tarragona). Per obrir la inauguració un grup de gòspel recupera la cançó de “Sant Magí” de Jaume Durán, peça poc coneguda pel gran públic.

En la conferència del dimarts dia 11 de maig, la Montserrat Rumbau ens portarà a conèixer les diferents famílies i els seus avantpassats, així com aspectes de la vida rural en aquests últims 500 anys.

Amb la conferència del dimarts dia 18  la Isaura Solé ens aproparà a la natura als arbres, plantes, animals, a les aigües del Gaià, a les Fonts i al misteri del seus enginys. Daniel Macià del CECI, explicarà la importància de preservar els arbres singulars tals com el  Pi de la Fou.

L’última xerrada-col·loqui serà la del dimarts dia 25, on la Montserrat Rumbau donarà una visió inèdita de Sant Magí. Sembla que tots els personatges que han fet petjada en aquest indret són homes i no és cert. Ella  presentarà casos concrets de diferents èpoques i estaments socials que ho posen en dubte i qüestiona la història oficial amb la realitat del dia a dia.
Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.