L’arç floreix a la Brufaganya

Ha començat la primavera, Ja que estem confinats a casa pel coronavirus, proposem anar amb la imaginació a la Brufaganya i veure la florida de l’arc.

L‘arç blanc (Crataegus monogyna)  és un arbret o arbust de la família de les rosàcies molt comú en el clima mediterrani. L’arç blanc té una àmplia distribució, el trobem al centre d’Europa, regió mediterrània i a les contrades segarrenques i també a la Brufaganya.

Viu en indrets humits de la muntanya mitjana, normalment en rouredes o en bardisses humides, boscos caducifolis, poc densos, esbarzerars, envoltant cultius i als vessants de les muntanyes.

Les flors són blanques i hermafrodites i apareixen a la primavera formant unes inflorescències racemoses anomenades corimbes, amb una aroma intensa, fan 1 o 1,5 cm de diàmetre, amb 5 sèpals curts i triangulars i 5 pètals orbiculars i crenats. 

Els fruits dits badaülls o cireretes/pometes de pastor, del Bon Pastor (Balears) o de la mare de Déu són petits poms de color roig brillant, el·lipsoides, d’un centímetre de llargada. Maduren a finals d’agost, tenen un sol pinyol ,

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.