Reconstrucció de la Capella de les Fonts

L’any 1556 existia a Sant Magí de la Brufaganya un hospital benèfic de pobres, que perdurà fins al 1629, quan l’hospital es traslladà al convent.

A primeries del segle XVIII, s’intentà restaurar l’edifici de les Fonts pels veïns de Santa Coloma de Queralt, i el 1610 s’enllestí l’obra, amb la col.locació de l’escut dels Dominics. El 1623, constava en el llibre de la capella de les Fonts la compra d’un sant Magí en pintura, i s’anotaren les despeses per enrajolar la font. Gairabé un segle més tard, el 1719, la capella estava gairabé enderrocada, i a expenses de la casa Vadell i Lleó de Pontons, s’inaugurà solemnement, el mes de juny de 1721, la restauració. El 1742 es van fer més reformes per la mateixa família i s’emblanquinà la capella. A darreries del mateix segle, el 1786 s’adobà la teulada i es posà una reixa de ferro a l’entrada per evitar que hi entressin els animals.

La campanya pro-reconstrucció donà el seu fruit, i el 14 del mes d’agost de 1949, s’inauguraren les obres que s’havien realitzat a la capella de les Fonts. Hi assistí el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Pau Olivé i Sanromà, l’administrador de l’església de Sant Magí a Tarragona, Dr. Pere Batlle, a més d’altres autoritats.

Bibliografia: Morant i Clanxet, Jordi. “Història i tradició del copatró de Tarragona Sant Magí”, editat per la Confraria de Sant Magí. 3ª edició: desembre 2002, pp 81, 82 i 83.

Postals antigues, a https://picasaweb.google.com/ramon.orga/ArxiuPostals#

Font: http://www.santmagi.cat/la-capella-de-les-fonts/

La capella de les Fonts de Sant Magí de la Brufaganya va ser restaurada a inicis del s.XX pel Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. En el Cercador Inventari del Patrimoni es troben els plànols de la restauració.
Es pot veure el projecte d’alçada, planta coberta prement aquí.

Deixa un comentari

La teva adreça de correu electrònic no serà publicada.