Logo2022

Recordo amb nostàlgia que un diumenge dels anys 60, quan jo tenia uns set anys, el meu tiet Josep em va convidar a fer el meu primer viatge amb el seu Seat 600 que acabava d’estrenar. Em va dir: “Anirem a  Sant Magí de la Brufaganya, a veure unes fonts que ragen tot l’any i que la gent de Tarragona hi va a buscar l’aigua amb cavalls”. Recordo molt bé aquelles fonts i la petita bassa on raja l’aigua. També recordo que el santuari estava molt abandonat. M’hauria costat creure que al cap de 50 anys esdevindria un entorn rehabilitat on la cultura, la música i l’amistat hi tenen un valor que el fa diferent dels altres a causa del treball desinteressat d’un grup de gent que, setmana rere setmana, ha fet possible un santuari de pedres vives.

Us podeu imaginar un món sense llibres? I un món amb llibres però no saber llegir-los? Un món sense cap esport? És molt difícil, oi? I sense música? Oi que no? En realitat, seria un món sense sons. Ens hem parat mai a pensar quantes vegades és present la música en la nostra vida quotidiana? Això vol dir alguna cosa. La música te tal incidència en la nostra vida, que si en les diferents ocasions en les quals se’ns presenta, ens canviessin el tipus de música que escoltem, canviaríem automàticament les nostres reaccions.

La música educa en les persones uns aspectes que no tenen equivalent en cap altra matèria. Ens fa més perceptibles a tots els sons que ens envolten i ens ensenya a saber apreciar i valorar la bellesa del “silenci”. Ens permet expressar-nos en un altre llenguatge, i per tant posa al nostre abast una nova forma de comunicació. La música no es veu, ni es toca, només se sent i, per tant, ens ensenya a valorar les coses no materials. La música se’ns fica tan endins que és capaç de fer-nos sentir sensacions i emocions inexplicables que tenen molt a veure amb els nostres sentiments més íntims.

Es per tot això i més que l’Associació Musical la Brufaganya ha escollit aquest indret privilegiat on la música, la natura i la gent ens hi unim per compartir la bellesa i la pau que ens ofereixen les Nits Musicals. Enguany, aquest estiu de 2022, se celebrarà l’onzena edició d’un festival que s’ha consolidat com un dels importants a Catalunya per la qualitat de la seva programació.

Estic convençut que la cultura és creativitat i llibertat, però en la música aquesta creativitat i llibertat s’expressen amb una clau que fa que les persones ens puguem conèixer i retrobar i gaudir conjuntament d’un art que eleva l’esperit fins a límits sublims.

Per tot això, crec que no hauríeu de perdre l’oportunitat d’assistir a les Nits Musicals de la Brufaganya.

 

Frederic Prat i Giner