14e_festival_estiu25
Santuari de Sant Magí de la Brufaganya
© Tribus de la Segarra

Al bell mig de la muntanya, envoltat de natura i silenci, s’hi amaga el bonic Santuari de Sant Magí de la Brufaganya, entre la Conca de Barberà i la Baixa Segarra. L’Ermita de Sant Magí, ubicada en aquest entorn formidable, desprèn una sensació única i captiva el visitant.Els esdeveniments culturals, les festes populars i les trobades sardanistes que s’hi han desenvolupat aquests darrers anys han ajudat a difondre aquest espai tan particular.

Gràcies al treball, l’esforç i la dedicació de tots els membres de l’associació que, de manera voluntària i desinteressada, vetllen perquè el projecte es mantingui viu i tingui continuïtat, Sant Magí de la Brufaganya s’ha consolidat, també, com a espai artístic. Aquest 2025, després de més d’una dècada d’activitats, tinc el goig de presentar-vos la catorzena edició de les Nits Musicals de la Brufaganya. En aquesta ocasió gaudirem d’una programació eclèctica tant pel que fa als estils com als instruments, i comptarem amb un total de cinc propostes ben contrastades.

L’Orquestra Barroca Catalana i el Cor Madrigal obriran les Nits Musicals. Al primer dels cinc concerts podrem escoltar dues de les obres més emblemàtiques del barroc tardà:Dixit Dominus, de Händel, i Magnificat, de Vivaldi. Veurem com la importància de l’harmonia, l’ornamentació vocal i l’ús generalitzat del baix continu són característiques ben presents que conflueixen en les dues obres i que ens situen en un dels períodes més significatius de la història de la música: el barroc.

Del barroc farem un salt important i ens situarem a la segona meitat del segle XIX i inicis del segle XX. Arribats en aquest punt, les compositores franceses i catalanes gairebé oblidades Farrenc, Tailleferre i Freixes despertaran la nostra curiositat i ens aproparan al patrimoni artístic que ens van deixar. Serà una bona oportunitat per aproximar-nos al llenguatge que s’amaga darrere d’aquest repertori desconegut, un repertori que complementarà una de les compositores i pianistes més representatives del romanticisme alemany: Clara Schumann.

Com a novetat en aquesta edició de les Nits cal destacar la presència de la cobla, una formació amb un timbre ben especial que embolcallarà la veu d’un cantautor. Roger Mas i la Cobla Sant Jordi ens presentaran el seu segon treball discogràfic, amb un repertori singular basat en peces pròpies i versions d’altres compositors on es barregen elllenguatge popular i les expressions més literàries.

Sense allunyar-nos gaire del gènere tradicional, la formació musical liderada pel contrabaixista Manel Fortià i la veu i trompeta d’Alba Careta ens mostraran el seu nou disc: AlénIberian Chants. En aquest treball la cançó tradicional catalana i el flamenc es fusionen utilitzant el jazz lliure com a element conductor.

Finalment, el darrer dels cinc concerts anirà a càrrec del quartet de saxòfons Kebyart, unaformació de cambra que compta amb un ampli reconeixement internacional. Serà una oportunitat imperdible per escoltar un grup que excel·leix tant pel virtuosisme com perl’homogentat sonora, unes característiques que de ben segur no us deixaran indiferents.

Ens trobem, doncs, davant d’una programació atractiva que destaca per l’ampli contrast de gèneres musicals i per la qualitat artística dels intèrprets que integren cadascuna de les formacions. Us desitjo que gaudiu molt d’aquest festival i d’aquest entorn únic i inspirador!

 

Oriol Prat