Orquestra Barroca Catalana & Cor Madrigal

14 de juny

a les 21:30h

Preu: 23

Dixit Dominus de Händel & Magnificat de Vivaldi

Aquest concert ens submergeix en l’esplendor del barroc italià a través d’un recorregut vibrant i intens. D’una banda, el Dixit Dominus de Georg Friedrich Händel, compost el 1707 durant la seva estada a Roma, és una obra monumental que evidencia la fascinació del jove compositor alemany per l’estil italià. Amb només 22 anys, Händel es trobava immers en un ambient creatiu excepcional, envoltat de grans noms com Arcangelo Corelli i Alessandro Scarlatti, que exerciren una influència decisiva en la seva música. El Dixit Dominus, escrit per a cor, solistes i orquestra, és un autèntic prodigi d’intensitat i virtuosisme. Cada moviment presenta un ric ventall d’efectes expressius: des del poderós Dixit Dominus inicial, amb la seva força gairebé teatral, fins a l’atmosfera serena i contemplativa del Tecum principium, passant pel vertiginós Gloria Patri, en què Händel desplega tota la seva mestria en l’art del contrapunt.

Aquesta obra reflecteix no només el talent precoç de Händel, sinó també la seva capacitat d’adaptar-se i absorbir la tradició italiana, per després dotar-la d’un estil personal i inconfusible que marcaria les seves futures composicions sacres a Londres.

El Magnificat d’Antonio Vivaldi ens ofereix una visió diferent però complementària del barroc italià. Estructurat en diverses seccions breus i contrastants, aquesta obra combina la solemnitat del text litúrgic amb una escriptura vocal àgil i expressiva. Vivaldi, conegut per la seva gran habilitat en l’ús del color orquestral, juga amb la textura sonora per aconseguir moments d’una bellesa captivadora. Els diàlegs entre el cor i les veus solistes, així com l’alternança de passatges íntims i d’altres d’una força impactant, són una mostra clara del seu geni creatiu.

Completen el programa dos Concerti grossi d’Alessandro Scarlatti i Georg Friedrich Händel, dues figures fonamentals en l’evolució d’aquest gènere. Scarlatti, considerat un dels mestres del barroc napolità, va ampliar les possibilitats expressives del concerto grosso, dotant-lo d’un lirisme refinat i un ús dramàtic del contrast entre el grup de solistes (concertino) i el conjunt orquestral (ripieno). Els seus concerts estan plens de subtileses harmòniques i de jocs dinàmics que, més enllà de l’estructura formal, es converteixen en veritables diàlegs musicals.

Händel, per la seva banda, va portar el concerto grosso a una nova dimensió internacional, especialment a Londres, on va integrar l’esperit de la música anglesa amb la tradició italiana. Els seus Concerti grossi, op. 6, són exemples paradigmàtics d’equilibri i grandesa, amb una escriptura instrumental que alterna moments de virtuosisme brillant amb passatges d’una gran profunditat emocional. Si Scarlatti aporta el refinament líric, Händel n’expandeix el potencial dramàtic i monumental.

Aquest diàleg musical entre tradició i innovació, esdevé el fil conductor d’aquest programa, on cada obra ens convida a redescobrir el poder captivador del barroc europeu. Prepareu-vos per viure una experiència única, on la llum del barroc brilla amb tota la seva intensitat i esplendor.

                                                                                                                                   

Pere Lluís Biosca

INTÈRPRETS

Cor Madrigal

Orquestra Barroca Catalana

Marta Mathéu, soprano

Oriol Rosés, contratenor

Pere Lluís Biosca, director

Programa

G. Händel (1685-1759)

Concerto grosso en Si b major, Op. 6 No. 7 · HWV 325

Largo · Allegro · Largo e piano · Andante · Hornpipe

A.Vivaldi (1678-1741)

Magnificat, RV 610

  • Magnificat anima mea Dominum
  • Et exultavit spiritus meus
  • Et misericordia ejus
  • Fecit potentiam
  • Deposuit potentes
  • Esurientes implevit bonis
  • Suscepit Israel
  • Sicut locutus est
  • Gloria patri

A.Scarlatti (1660-1725)

Concerto grosso No. I en Fa menor

Grave · Allegro · Largo · Allemande (Allegro)

G. Händel (1685-1759)

Dixit Dominus

  • Dixit Dominus
  • Virgam virtutis tuae
  • Tecum principium
  • Juravit Dominus
  • Tu es sacerdos in aeternum
  • Dominus a dextris tuis
  • Judicabit in nationibus
  • De torrente in via bibet
  • Gloria Patri et Filio

COR MADRIGAL

Va ser fundat per Manuel Cabero el 1951 i del 1993 al 2019 Mireia Barrera en va ser la directora titular. Des del setembre del 2019 Pere Lluís Biosca n’assumeix la direcció. El cor mostra predilecció pel repertori dels segles XX i XXI,  amb un interès especial en la divulgació dels autors catalans. Paral·lelament, manté una important activitat en el camp simfònic, principalment en col·laboració amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona, havent estat cor adscrit de l’Auditori i l’OBC. Ha estat dirigit per grans batutes com Alessandrini, Celibidache, Cambreling, Decker, Foster, Frühbeck de Burgos, Gardolinska, Gergiev, González, Haenchen, Hager, King, Mas, Mena, Ono, Oue, Pablo Pérez, Pinnock, Pons, Ros Marbà, Rostropovitx, Sagripanti o Soustrot. En l’etapa que Manuel Cabero hi va ser al davant, va cantar en l’estrena mundial d’Atlàntida de Falla.

En l’àmbit discogràfic cal destacar l’enregistrament de la música coral de Joaquim Homs realitzat per a Fundació Autor, així com el seu darrer CD “Madrigal” que recull música de diversos compositors catalans. Recentment va col·laborar amb l’OBC i Pablo González en un treball sobre Enric Granados per al segell NAXOS. En el Liceu ha participat a les òperes Kàtia Kavànova, Oedipe de Enesco, Le portrait de Manon, Les mamelles de Tirésias i La Cenrentola, i a la cantata La Pesta de Gerhard. Ha col·laborat amb l’artista Perejaume i de les darreres temporades cal remarcar les gires i col·laboracions amb l’ Orquestra Mariinsky, National de Lille, Filarmònica de Praga, Sttatskapelle Weimar, de la Ràdio d’Hongria i Nacional d’Hongria. Del 2011 al 2014 el cor va realitzar una residència artística a l’Auditori Municipal de Vilafranca.  El cor compta amb la col·laboració del Departament de Cultura i de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

ORQUESTRA BARROCA CATALANA

L’Orquestra Barroca Catalana neix l’any 1993 amb la idea de divulgar i recuperar repertori dels segles XVII i XVIII. Els seus membres, majoritàriament residents a Catalunya, són músics especialitzats en interpretació històrica. El repertori interpretat, tant instrumental com operístic i religiós, és ampli. Es podria destacar la recuperació d’obres de Domènec Terradellas, Francesc Valls, Ferran Sor, Vicent Martín i Soler, Charles Desmazures, Alessandro Scarlatti, Angelo Ragazzi, Emanuele d’Astorga i Manuel i Josep Pla.

Del repertori interpretat cal assenyalar la missa Alma redemptoris Mater i el Concert per a fagot d’Anselm Viola, Stabat Mater i Salve Regina de Josep i Manuel PLa, el Magníficat, la Passió segons sant Joan i la Passió segons sant Mateu de Johann Sebastian Bach, les Vespres de la beata Verge de Claudio Monteverdi, el Te Deum de M. A. Charpentier, el Messiah de Georg Friedrich Händel, el Rèquiem de Wolfgang Amadeus Mozart, la Missa Nelson de Franz Joseph Haydn i el Concert per a violí en Re menor de Felix Mendelssohn.

Hi han treballat directors de prestigi internacional com Hiro Kurosaki, Daniel Reuss, K.F. Beringer Manfredo Kraemer, Carlos Mena, Olivia Centurioni, Paul Dombrecht, Barry Sargent, Charles Limouse, Eva Kollar, Simon Carrington, Helmut Breuer, Jordi Casas, Christophe Coin, entre d’altres, i han col·laborat com a solistes, Josep Borràs, Raquel Andueza, Marta Infante, Xavier Sabata, Jordi Domènech, Marta Matheu, Pau Bordas, Enric Martinez Castignani, Robert Expert, Michael Chance, Lluís Vilamajó, Lucy Crowe, Marianne Beate Kielland, David Wilson-Johnson i Thomas Walker.

Ha enregistrat i editat l’integral de la música religiosa de Josep i Manuel Pla, per a veu solista i orquestra. Premi Enderrock Classica 2011.

L’Orquestra Barroca Catalana organitza des de fa 9 anys la Temporada de Música Antiga a Sant Felip Neri ( Barcelona) sota el mecenatge de Girnet Internacional SL.

Rep el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

 

https://orquestrabarrocacatalana.cat/

MARTA MATHÉU, Soprano

Dotada d’un rotund sentit de la musicalitat i un inqüestionable domini del seu instrument, la soprano Marta Mathéu esquiva qualsevol intent de ser encasellada i en els últims anys està recollint els fruits d’una sòlida carrera. Són celebrades les seves interpretacions de Bach sota la direcció de Jordi Savall a diferents escenaris europeus (entre ells, la Philharmonie de París). Al concurs Tenor Viñas del Liceu va ser guardonada per les seves interpretacions de Mozart, i també aborda amb naturalitat diferents rols de Puccini, Rossini i Wagner.

Com a intèrpret de música espanyola, ha estat premiada la seva gravació en el paper protagonista (Francina) de la Cançó d’amor i de guerra de Rafael Martínez Valls, la primera completa des de la que va protagonitzar Montserrat Caballé l’any 1974. A més, manté una constant activitat liederística i en el camp simfònic i l’oratori, on ha interpretat, entre moltes altres partitures, la Novena de Beethoven i la Segona de Mahler sota batutes com Gustavo Dudamel i Victor Pablo Pérez. Ha actuat també dirigida per Antoni Ros Marbà, Neville Marriner i Fabio Biondi. S’ha format amb Ana Luisa Chova, Montserrat Caballé, Elena Obraztsova i Wolfram Rieger. Ha cantat en alguns dels escenaris més destacats del món, incloent el Palau de la Música Catalana, el Teatro Real, el Liceu de Barcelona i el Concertgebouw d’Amsterdam. A més del Concurs Francesc Viñas, ha estat guardonada per Joventuts Musicals d’Espanya, i en els concursos internacionals Manuel Ausensi i Montserrat Caballé.

Mathéu és professora de Cant al Conservatori del Liceu des de l’any 2014, i ha enregistrat per a Alia Vox, KLASSIC, Brilliant, Naxos i Opus Arte.

ORIOL ROSÉS, contratenor

Llicenciat en Ciències Econòmiques i en Humanitats per la UPF, Graduat Superior i Màster en Música de Cambra pel Conservatori del Liceu, va estudiar al Departament de Música Antiga de l’ESMUC i és Doctor en Musicologia per la UAB. Fou guardonat amb el Premi d’Honor del Conservatori del Liceu i pel Mozarteum de Salzburg.

Ha actuat amb Vespres d’Arnadí, Cor Francesc Valls, Barcelona Ars Nova, Harmonia del Parnàs, Cor de Cambra del Palau, Orfeó Català, Cor de Cambra de Girona, OBB, Orquestra Barroca Catalana, ONCA, OSV, Terrassa 48 i ORCAM en sales com el Palau de la Música Catalana, l’Auditori de Barcelona, l’Auditori de Girona, el Teatre Lliure, el Teatro Español i l’Auditorio Nacional.

També ha actuat amb la Kammeroper Konstanz, l’Aestas Musica, la Camerata de Laussane, al Dag Oude Muziek, amb l’Orquestra del Teatre del Liceu, l’Scottish Opera, l’Òpera d’Oviedo, amb Carles Santos; en festivals com el de Cadaqués, el FOBNC, el Copenhagen Re:New, la Setmana Música Antiga Girona, The Day of Early Music (Alden Biesen), el Temporada Alta, el Festival de  Música Antiga de Barcelona, el Bachcelona, l’Off Liceu i l’Edinburgh Festival.
Oriol Rosés ha compaginat la seva carrera concertística amb la docent. Actualment és el cap del Departament de Cant del Conservatori Superior de Música del Liceu.

PERE LLUÍS BIOSCA, director

Considerat com un dels directors catalans de música vocal amb més projecció, Pere Lluís Biosca manté una intensa activitat com a director i pedagog de la direcció coral. Es formà a Barcelona amb Mireia Barrera, Josep vila i Pierre Cao i a Hèlsinki amb Matti Hyökki.

La seva discografia, es centra en compositors catalans del barroc; Mir i Llussà i Tomàs Milans amb l’ensemble vocal La Xantria i Joan Cererols amb el Cor de Francesc Valls.

Participa regularment en diversos festivals i cicles de concerts, dirigint repertori que comprèn des del renaixement fins a la música actual.

Fins el 2016 ha estat titular del Cor de Cambra ARSinNOVA de Barcelona, -Premio Nacional de Canto Coral (Gijón 2013)-. Com a director convidat (2015) al Cor de Noies de l’Orfeó Català va oferir diversos concerts dedicats a la música d’Arvo Pärt, rebent consells del mateix compositor. També ha treballat en produccions del Gran Teatre del Liceu preparant les parts corals de diverses òperes.

Actualment és director titular del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona (des del 2015), del Cor Madrigal de Barcelona (des del setembre del 2019) i professor de direcció a l’Escola Superior del Taller de Músics.