Sayaka Shoji & Franz Schubert Filharmonia

15 de juny

a les 21:30h

Preu: 23

LES QUATRE ESTACIONS DE MAX RICHTER

LA LLUM DE L’STRADIVARIUS

Sayaka Shoji va entrar amb força al firmament de les estrelles del violí quan amb només 16 anys va guanyar el prestigiós Concurs Paganini de Gènova. Des d’aleshores ha actuat arreu del món sota la batuta dels millors directors tocant un violí Stradivarius. En la seva visita a Barcelona ens proposa la versió de Les quatre estacions de Vivaldi que l’alemany Max Richter va escriure l’any 2012, una obra brillant i fresca en que la música de Vivaldi visita nous llenguatges i nous recursos d’una forma molt original, amb tocs de bon humor i passatges de gran virtuosisme.

També viurem l’obra Reminiscències de llum, del compositor valencià Arnau Bataller, especialista en bandes sonores cinematogràfiques, autor entre d’altres de la música de la sèrie Polseres vermelles i guardonat amb el Gaudí 2022 per Mediterráneo.

INTÈRPRETS

Franz Schubert Filharmonia
Sayaka Shoji, violí i directora

REPERTORI

A. BATALLER
Reminiscències de llum

I – La fragilitat de la llum

II – Llum de silenci

III – Flaix

IV – Reflexos d’obscuritat

V – Resplendor

M RICHTER
The Four Seasons Recomposed

 Spring 1 – Spring 2 – Spring 3

Summer 1 – Summer 2 – Summer 3

Autum 1 – Autum 2 – Autum 3

Winter 1 – Winter 2 – Winter 3 

MÚSICS DE LA FRANZ SCHUBERT FILHARMONIA

CLAVICÈMBAL: Raúl Patiño

ARPA: Esther Pinyol

VIOLINS I: Christian Torres, Helena Muñoz, Miguel Angel Castillo i Bernat Piqué

VIOLINS II: Carles Puig, Albert Barbeta, Luis Alfredo Montes i Anna Roca

VIOLES: Sabrina Chauris, Bernat Bofarull, Gemma Pujol i Núria Garcia

VIOLONCELS: Bruno Hurtado, Maria Jesús Coll i Elisa Gonzalez-Pola

CONTRABAIXOS: Felipe Hernán i José Miguel Román

Sayaka Shoji
Sayaka Shoji

SAYAKA SHOJI
VIOLÍ I DIRECTORA

Sayaka Shoji s’ha tornat reconeguda internacionalment per la seva versatilitat artística única i el profund compromís amb cada repertori. La seva notable visió dels llenguatges musicals prové de la seva barreja d’origen europeu i japonès.

Nascuda a Tòquio, Shoji es va traslladar a Siena, Itàlia, quan tenia tres anys. Va estudiar a l’Accademia Musicale Chigiana i a la Musikhochschule de Colònia i va fer el seu debut europeu amb el Lucerne Festival Strings i Rudolf Baumgartner al Festival de Lucerna i després al Musikverein de Viena als catorze anys.

Des que va guanyar el primer premi al Concurs Paganini el 1999, Sayaka Shoji ha comptat amb el suport de directors destacats com Zubin Mehta, Lorin Maazel, Semyon Bychkov, Mariss Jansons i Yuri Temirkanov, per citar-ne alguns. També ha treballat amb orquestres reconegudes com la Filharmònica d’Israel, l’Orquestra Filharmònica, l’Orquestra Simfònica de Londres, la Filharmònica de Los Angeles i Nova York, l’Orquestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, la Filharmònica Txeca, la Wiener Symphoniker, l’Orquestra Mariinsky i l’Orquestra Simfònica NHK.

Els darrers moments destacats inclouen debuts amb èxit als BBC Proms el 2021 amb la Royal Philharmonic Orchestra amb Vasily Petrenko i el Blossom Festival amb la Cleveland Orchestra, una gira de recitals amb Víkingur Ólafsson, una gira al Regne Unit amb Philharmonia Orchestra amb Ashkenazy, com també la gala Bernstein’s 100th a Vienna Musikverein amb la Tonkünstler-Orchester amb Sado que va ser gravat i publicat pel segell Tonkünstler.

Un prolífic artista discogràfic, Shoji ha publicat onze àlbums a Deutsche Grammophon, inclosos els Concerts per a violí de Prokofiev, Sibelius i Beethoven amb l’Orquestra Filharmònica de Sant Petersburg dirigida per Yuri Temirkanov. Amb Gianluca Cascioli ha gravat les Sonates completes de Beethoven per a piano i violí i un àlbum recital amb Menahem Pressler.

Shoji va guanyar el Mainichi Art Award el 2016, un dels premis més prestigiosos del Japó, lliurat a aquells que han tingut una influència significativa en les arts. El 2012, Nikkei Business la va nomenar una de les “100 persones més influents del Japó en el futur”.

Sayaka Shoji interpreta un Stradivarius ‘Recamier’ c.1729 que li va cedir amablement Ueno Fine Chemicals Industry Ltd.

sayakashoji.com

Franz Schubert Filharmonia
Franz Schubert Filharmonia. Fotografia: Martí E. Berenguer

FRANZ SCHUBERT FILHARMONIA

La Franz Schubert Filharmonia ha gaudit des dels seus inicis d’una gran rebuda per part del públic, tant per la seva qualitat artística com per la rellevància dels seus programes.

Formada per una nova generació dels millors músics del país que actuen sota la inspirada direcció de Tomàs Grau, director titular i artístic des dels inicis, la formació ha col·laborat amb solistes com Anne-Sophie Mutter, Maria João Pires, Joshua Bell, Mischa Maisky, Midori, Ivo Pogorelich, Patricia Kopatchinskaja, Rudolf Buchbinder, Elisabeth Leonskaja, Stephen Kovacevich, Gautier Capuçon, Seong-Jin Cho, Sabine Meyer, Steven Isserlis, Ermonela Jaho, Roberto Alagna, Mark Padmore, Alice Sara Ott, Paul Lewis, Alexei Volodin, Javier Perianes, Ainhoa ​​Arteta, Leticia Moreno, Pablo Ferrández, Judith Jáuregui o Iván Martín.

La Franz Schubert Filharmonia ha treballat també amb directors com Christoph Eschenbach, Krzysztof Urbański, Josep Pons, Rinaldo Alessandrini, Antoni Ros Marbà, Gábor Takács-Nagy, Salvador Mas, Pablo González, Edmon Colomer, Paul Agnew, Guillermo García Calvo, Thomas Rösner, Virginia Martínez, Jordi Mora, Josep Caballé Domenech, Marzio Conti i Salvador Brotons, entre d’altres.

Ha actuat en sales com el Carnegie Hall de Nova York, el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori de Barcelona, l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, l’Auditorio de Saragossa, el Palacio Euskalduna de Bilbao i el Palau de les Arts de València, i ha realitzat gires de concerts als Estats Units, Alemanya, Suïssa i la República Txeca.

La Franz Schubert Filharmonia desplega les seves temporades d’abonament a Barcelona, Tarragona i Lleida, i té l’honor de ser, des de l’any 2009, l’orquestra resident del Vendrell, vila natal del mestre Pau Casals.

L’activitat discogràfica de la formació compta amb diversos discs, entre els quals podem destacar Alba Eterna, òpera del compositor Albert Guinovart, produïda pel segell Sony Classical, i Die Romantische Seele amb la pianista Judith Jáuregui, produït pel segell ARS Produktion (guanyador dels International Classical Music Awards) i nominat als Premis Opus Klassik.

franzschubertfilh.com