· JORDI SAVALL & xavier diaz-latorre ·

Jordi Savall
Viola de gamba soprano, anònim italià, ca. 1500
Viola de gamba baixa de 7 cordes, Barak Norman, Londres 1697

Xavier Díaz-Latorre
Tiorba i guitarra

PROGRAMA

Folias & Romanescas

6 d’agost de 2022

a les 21:30h

Preu: 22€

Jordi Savall

Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Fa més de cinquanta anys que dona a conèixer al món meravelles musicals abandonades en la foscor de la indiferència i de l’oblit. Dedicat a la recerca d’aquestes músiques antigues, les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba, o com a director. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs del fenomen de revalorització de la música històrica. És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989) amb els que explora i crea un univers d’emocions i de bellesa, i les projecta al món i a milions d’amants de la música.

Amb la seva fonamental participació en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les Matins du Monde (Cèsar a la millor banda sonora), la seva intensa activitat concertística (140 concerts a l’any), discogràfica (6 enregistraments anuals) i, amb la creació del seu propi segell ALIA VOX fundat conjuntament amb Montserrat Figueras el 1998, Jordi Savall demostra que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i més nombrós. La seva ingent tasca de concerts i enregistraments pot ser definida com un assumpte “no simplement de recuperació musical, sinó més aviat d’una reanimació creativa”, en paraules del crític Allan Kozinn al The New York Times (2005).

Al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del classicisme, amb una especial atenció al patrimoni musical hispànic i mediterrani, que han estat mereixedors de moltes distincions, com els Midem Awards, International Classical Music Awards i un Grammy Award. Els seus programes de concert han convertit la música en un instrument de mediació per a l’entesa i la pau entre pobles i cultures diferents i de vegades enfrontades. No debades, l’any 2008, Jordi Savall fou nomenat Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, varen ser investits “Artistes per la Pau” dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la UNESCO.

La seva trajectòria artística ha estat considerada un dels motors del renaixement de la música antiga d’Europa, del Nou Món i de la Mediterrània, així com un referent de primer ordre en l’estudi, la interpretació, la direcció i l’apropament a diverses tradicions musicals en un diàleg intercultural de gran significació que ha traspassat totes les fronteres. La seva fecunda carrera musical ha estat mereixedora de les més altes distincions nacionals i internacionals, d’entre les quals cal destacar el títol de Doctor Honoris Causa de les Universitats d’Évora (Portugal), de Barcelona, de Lovaina (Bèlgica), de Basilea (Suïssa) i d’Utrecht (Països Baixos), la insígnia “Chevalier” de la Legió d’Honor de la República Francesa, el Premi Internacional de Música per la Pau del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d’Or al mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona, el Premi europeu Helena Vaz da Silva i el prestigiós Premi Léonie Sonning, considerat el Premi Nobel de la música.

“Jordi Savall posa de manifest una herència cultural comuna infinitament diversa. És un home pel nostre temps” (The Guardian, 2011).

Xavier Díaz-Latorre

Va néixer a Barcelona l’any 1968. Va cursar els estudis superiors de guitarra amb  Oscar Ghiglia a la Musikhochschule de Basilea, on  es diplomà el 1993. Posteriorment, el seu interès per la música antiga el va portar a l’estudi del llaüt de la mà d’en Hopkinson Smith a la Schola Cantorum Basiliensis

Participa habitualment en els festivas internacionales més importants d’Europa, EUA., Sudamèrica i Àsia. Forma part des del 1997 de prestigiosos grups de càmara i orquestres com Hesperion XXI, la Capella Reial de Catalunya, le Concert des Nations (dir.Jordi Savall). És fundador i director de Laberintos Ingeniosos, grup vocal i instrumental dedicat a la interpretación i difusió de la música espanyola del Segle d’Or.

Des de 1995 porta a terme una intensa activitat dins del món de l’òpera barroca, amb colaboracions amb les agrupacions especialitzades més importants, treballant amb directors com René Jacobs, Jordi Savall, Attilio Cremonesi, Thomas Hengelbrock i molts d’altres en els  teatres  més emblemáticos i prestigiosos del món.

Ha participat en més de 30 gravacions pel segell discogràfic Alia-Vox (dir.Jordi Savall), per Deutsche Harmonia Mundi, per Alpha així com per a nombroses cadenes de TV i ràdio internacionals. En la seva faceta com a solista i director, al 2007 va començar la seva col·laboració amb el segell francès Zig-Zag Territoires, amb qui va gravar dos CDs  dedicats a Sor i a obres vocals de Marín i Guerau. El 2013, el segell belga Passacaille publicà la gravació de l’Obra Completa de Francisco Guerau, àlbum que va obtenir el Guardó al Millor Disc de Música Clàssica dels Premis Enderrock 2013. El segell espanyol Cantus Records va publicar un CD dedicat a Gaspar Sanz, que ha obtingut el més prestigiós premi de la crítica francesa, un CHOC de Classica-Le Monde de la Musique i també la seva grabació La Guitarra dels Lleons, on utilitza 4 guitarres históriques del Museu de la Música de Barcelona, especialment restaurades per aquest projecte. El 2017 el segell Passacaille publicà dues noves grabacions: una dedicada a música alemanya per a llaüt titulada Stolen Roses i una altra dedicada al compositor Robert de Visée. En 2019 el mateix segell ha publicat Los Libros del Delphín obra dedicada al compositor Luys de Narváez i que conté l’obra integral instrumental per viola de mà d’aquest compositor.

Xavier Diaz-Latorre ha estat invitat com a docent per algunes de les academies de música més importants del món de la música antiga, com la Schola Cantorum Basiliensis, USC de Califòrnia, Amherst Early Music Festival, Lute Society of America o la Sibelius Academy a Helsinki. És professor titular d’instruments històrics de corda polsada, baix continu i música de cambra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i és també professor al Real Conservatori de Bruselas (KCB).