· JOSQUIN & SAX ·

La música de fa cinc segles amb el so suggerent del saxo

Ensemble O Vos Omnes & Gerard Marsal

Daniel Folqué, alto
Ferran Mitjans, tenor
Matthew Thomson, tenor
Carles Prat, tenor
Xavier Pastrana, baríton i direcció
Néstor Pindado, baix
Gerard Marsal, saxo soprano

Programa

Josquin Desprez, Tu solus qui facis mirabilia
Josquin Desprez, Misericordias Domini
Jean Richafort, Kyrie i Gradual (del Requiem dedicat a J. Desprez)
Josquin Desprez, Nyphes, nappés
Josquin Desprez, Stabat Mater (Prima Pars)
Josquin Desprez, Mille Regretz
Josquin Desprez, Nymphes de bois

Nova data: dissabte 16 d’octubre de 2021

a les 21:00h

Preu: 15€

JOSQUIN & SAX

És una proposta que combina la música de Josquin Desprez amb la capacitat d’improvisació del saxofonista Gerard Marsal. L’eternitat dels sons del mestre donaran ales al so sofisticat i suggerent del saxo. Un experiment que posa en contacte la música de fa cinc segles amb la nostra realitat. Una nova manera d’escoltar i sentir la música de Josquin.

ENSEMBLE O VOS OMNES

Ensemble O Vos Omnes a ser fundat l’any 2011 pel director i compositor Xavier Pastrana. Amb una llarga experiència en la música coral i de formació transversal en el camp de la música clàssica, Xavier Pastrana ha aconseguit en poc temps situar “Ensemble O Vos Omnes” en un dels grups vocals de música antiga de més projecció de Catalunya.

De la passió per la música antiga neix la voluntat de conectar el seu repertori amb el món actual, fent de cada concert una experiència única, propera i commovedora per a tothom.

Cadascun dels projectes de l’Ensemble pretenen posar en valor la capacitat de la música antiga de dialogar amb la societat contemporània. Treballant en la recuperació, contextualització i creació de nous repertoris i formats, “Ensemble O Vos Omnes” proposa concerts i enregistraments sorprenents i de gran rigor tècnic.

Les seves interpretacions de música barroca han estat lloades per la premsa especialitzada, tant en les obres de gran format com en les de petita factura. També han cridat l’atenció les seves interpretacions de música contemporània, que han estat reconegudes per compositors de renom com Bernat Vivancos o Joan Magrané. La capacitat de combinar precisió tècnica amb un so distintiu i d’una gran musicalitat és el segell que ha portat l’Ensemble O Vos Omnes a ser considerat un grup únic en la seva especialitat.

XAVIER PASTRANA

Tot i haver completat la carrera de guitarra, va trobar aviat la seva passió en la direcció i la composició. Com a director té experiència en diversos camps (orquestral, coral, cobla, infantil…), on sempre ha estat reconegut per la seva sensibilitat musical i l’elegància del seu gest. Ha estat al capdavant de diverses formacions, però és amb l’Ensemble O Vos Omnes amb qui ha aconseguit el reconeixement com a director d’un dels millors cors del país, al qual ha portat a altes cotes de perfecció en molt poc temps.

En la seva etapa de formació va estudiar composició i orquestració amb Manel Oltra, eminent compositor català valorat especialment per la seva obra coral. Fruit d’aquest estudi, Xavier Pastrana demostra un gran domini de la textura coral i una sorprenent capacitat en les seves interpretacions de posar en relleu els elements formals i les tensions i distensions musicals, mantenint sempre una gran atenció a l’equilibri ideal i a la independència de les veus en cada passatge.

Per tal de completar els seus estudis, va passar una curta temporada a la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena, on estudià direcció orquestral amb U. Lajovich i S. Pironkoff, tot i que sempre ha confessat una especial predilecció com a mestre pel director Salvador Mas.

El primer contacte amb la música antiga li ve del guiatge de Pierre Caó, director luxemburguès amb qui va estudiar a l’Escola Superior de Música de Catalunya. A partir de l’estudi amb aquest director, Xavier Pastrana inicia una relació idíl·lica amb la música anterior al segle xix que combina amb la seva faceta de compositor, la qual, per tant, el manté en contacte també amb la música del segle xxi.

Amb l’Ensemble O Vos Omnes i aquest primer treball discogràfic, Xavier Pastrana desplega la seva capacitat de síntesi i de relació entre totes les seves facetes musicals.