COR VIVALDI - Petits Cantors de Catalunya

10 de juny de 2017

a les 21,30h

Preu: 20€

 

Programa

I

 

Salve Regina · Josu Elberdin (1976)

Ave Maris Stella · Josu Elberdin (1976)

Canticum Sacrum · Josu Elberdin (1976)

Antífona
Veni, Creator Spiritus
Antífona
Dominus pascit me
Antífona
Judica me, Deus
Antífona
Laudate Dominum

Cristina Garcia-Gratacós, flauta travessera
Òscar Boada, piano i direcció

 

II

Te Deum 2014

Albert Guinovart (1962)

Ramon Torramilans, percussió
Arnau Farré, orgue
Albert Guinovart, piano

Òscar Boada, direcció

Fundat l’any 1989 a l´Escola IPSI de Barcelona, el Cor Vivaldi ha esdevingut, al llarg dels anys, un dels pocs cors escolars, no ja del país sinó de tot l’ Estat Espanyol, amb una vida concertística pròpia.

Guanyador des de 1995 d’importants premis internacionals, participa a les temporades de l’OBC i del Gran Teatre del Liceu, on, des del 2014, ofereix cada any, als volts de Nadal, la cantata «Els Pastorets» d’Albert Guinovart amb llibret de Jordi Galceran.

El Cor, que assaja diàriament, promou la millora constant dels seus membres i els proporciona una «dieta musical» adequada a les seves necessitats, amb més de quatre repertoris cada any, que són estrenats al cicle de concerts «Les Quatre Estacions del Cor Vivaldi», que té la seva seu a l’ Auditori Axa de l’Illa Diagonal.

Al llarg de la seva història ha enregistrat més de vint CD’s i ha tingut oportunitat de treballar amb distingits directors. Cal destacar entre ells: Josep Pons, Eiji Oué, Marc Soustrot, Marc Piollet, Pablo González, Giuliano Carella, Sebastian Weigle, Eliahu Inbal. A la vegada, comissiona compositors del país i de fora per tal d’incrementar el repertori de veus blanques. Entre ells cal citar: Jordi Ll. Rigol, Peter Bacchus, Narcís Bonet, Josu Elberdin, Eduard Iniesta, Kirby Shaw, Albert Guinovart i Albert Garcia Demestres.

El 2013 rebé de mans del President de la Generalitat la Creu de Sant Jordi.

Óscar Boada


Reconegut com a un dels principals especialistes en cors de veus blanques del país, Boada s’inicià al món de la música com a instrumentista de piano, rebent classes d’extraordinaris mestres que aconseguiren inculcar-li el valor de la sonoritat. De molt jove es va sentir atret per la direcció i, de la mà del seu instrument -del 1985 al 1998 va ser pianista de l’Orfeó català- aprengué una bona part dels secrets de l’ofici de la mà dels mestres Simon Johnson i Jordi Casas. El 1999, per la seva labor al front del Cor Vivaldi, que fundà l’any 1989 a l’Escola IPSI de Barcelona, li va ser atorgada la Menció Especial del Premi Ciutat de Barcelona. Guardonat al I Concorso Internazionale «Marielle Ventre», ha estat jurat de nombrosos concursos internacionals, entre els quals cal citar el Festival internacional de Cantonigròs, el Florilège Vocal de Tours, la competició Anton Bruckner a Linz, o els World Choir Games de Socchi, Rússia.

Al llarg de la seva trajectòria ha dirigit, entre molts altres, el Cor de cambra del Palau de la Música, el Cor de cambra de Granollers, l’ Orquestra de Cambra de Moldàvia o l’Orquestra simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu.

Res, però, l’ha omplert tant com el fet de dirigir el Cor Vivaldi i intentar transmetre als seus cantaires la gran música i tot allò que s’amaga darrera els seus pentagrames. Parafrasejant  la pel·lícula de Richard Dreyfuss, “Professor Holland”, el Cor Vivaldi és per a ell, la gran simfonia de la seva vida.

oscar1

Albert Guinovart


Format musicalment al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona va marxar a Londres per estudiar amb la pianista i pedagoga Maria Curcio de qui va ser el seu assistent. La seva activitat musical es divideix en diferents vessants: composició, orquestració, docència, interpretació pianística i enregistraments.

Com a pianista ha tocat amb orquestres com la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Sinfónica de Madrid, Sydney Festival Orchestra, Gürzenich Orchester-Kölner Philarmoniker, Orchestre Nationale de Montpellier, Helsinki Philharmonic Orchestra, Orchestre Nationale de Toulouse, Israel Chamber Orchestra o Franz Liszt de Budapest. Ha estat dirigit per Christopher Hogwood, Lawrence Foster, Franz Paul Decker, Edmon Colomer, Enrique Diemecke, Daniel Cohen, James Laughram, Josep Pons i Salvador Mas entre d’altres. Ha col·laborat amb artistes com Victòria dels Àngels, Ainhoa Arteta, Julia Migenes, Juan Diego Flórez o Nacho Duato. En els seus recitals com a solista combina les seves obres amb les del gran repertori romàntic i clàssic.

Ha enregistrat diversos discs amb obres de Joaquín Turina, Enric Granados, Isaac Albéniz, Albert Guinovart (Harmonia Mundi) Joaquín Rodrigo (EMI), Tangos Simfònics (DECCA). El seu últim enregistrament és per a SONY Internacional, amb els seus dos primers concerts per a piano i orquestra amb The State Academy Symphonic Orchestra de San Petersburg dirigida per Vasily Petrenko, a més dels seus celebrats “Valses poéticos”.

El seu catàleg d’obres com a compositor inclou les òperes ATZAR (1998) i ALBA ETERNA (2009), el ballet TERRA BAIXA (1999), abundant música simfònica (entre aquestes, vuit concerts per a solista i orquestra) i una prolífica producció cambrística. Les seves obres han estat dirigides per directors com Neville Marriner, Phillipe Entremont, Lawrence Foster, Gianandrea Noseda, Franz Paul Decker o Vasily Petrenko; i arranjaments seus, per directors com Plácido Domingo o Gustavo Dudamel. És conegut també pels seus musicals: MAR I CEL (1988, 2004 i 2014) (premio Max a la millor composició 2006), FLOR DE NIT (1992 i 2014), Desconcerto Grosso (1994), GAUDÍ, el musical de Barcelona (2003), Paradís (2005) i La Vampira del Raval (2011) (premio Max a la millor composició 2012). També té dos Premis Butaca com a millor compositor (2008 per “A la Toscana” i 2012 per “La vampira del Raval”). En 2007 es va estrenar la versió alemanya de Mar i Cel (Der Himmel und das Meer) en l’Opernhaus de Halle, amb una nova orquestració simfònica. En la seva vinculació amb el cinema ha creat la música per a diferents pel·lícules, entre les que destaquen “El llarg hivern”, dirigida per Jaime Camino amb la que va obtenir diversos premis. També destaca la seva col·laboració en l’orquestració de l’oscaritzada banda sonora de “The Artist”. En el terreny audiovisual, ha compost la sintonia d’algunes sèries televisives (Nissaga de Poder, Laberint d’ombres, Mirall trencat i El Cor de la Ciutat), així com a diferents muntatges teatrals dirigits per en Sergi Belbel (TNC i CDN). També ha estat el creador de la música oficial dels Campeonats Mundials de Natació 2003 i 2013, i de la música per celebrar el Tricentenari composta per a tres-cents violoncels.

Des de 2002 és professor d’orquestració i composició en l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), i des del 2014 acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts i de Sant Jordi. També ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona de Música de 2014.

logo-cor