· L’OCTET DE MENDELSSOHN ·

La gran obra de joventut d’un geni de 16 anys

Quartet Teixidor / Quartet Altimira


PROGRAMA

Quartet en Do menor, op.18 n. 4 – L. van Beethoven
Octet en Mib major, op. 20 – F. Mendelssohn


12 de juny de 2021

a les 21:30h

Preu: 15€

Quartet Teixidor

Irantzu Zuasti, violí
Joan Marsol, violí
Jordi Armengol, viola
Xavier Roig, violoncel

Quartet Altimira

Maria Florea, violí
Luis Peña, violí
David Andújar, viola
Mariona Tuset, violoncel

Quartet Teixidor

El Quartet Teixidor és el punt on es creuen les trajectòries professionals de quatre músics que, complementant el seu treball orquestral i pedagògic, desitgen aprofundir en el món de la música de cambra. Pren el nom del compositor, organista i teòric musical Josep Teixidor i Barceló́ (1752-1811/14), nascut a Serós (Lleida), del qual se’n conserven, entre altres obres, sis quartets de corda.

Un dels principals objectius del Quartet Teixidor és donar a conèixer partitures desconegudes i interpretar-les al costat de les grans obres del repertori per a quartet de corda. D’aquesta manera, els seus programes de concert combinen regularment música de Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Dvorák, Brahms, Xostakòvitx, etc. amb obres infreqüents o oblidades de compositors catalans com Ramon Carnicer, Pau Marsal, Claudi Martínez Imbert, Felip Pedrell, Enric Morera, Enric Granados, Lluís Benejam, Gaspar Cassadó́ i, evidentment, Josep Teixidor. Fruit d’aquesta tasca de recuperació́ del patrimoni musical, ha publicat un CD amb la música de cambra de Celestino Vila de Forns (1829-1915). Paral·lelament també́ s’interessa per la música dels nostres compositors actuals, enregistrant un CD amb quartets de Josep Lluís Guzmán, Anna Cazurra i Jordi Capellas, i estrenant dues obres dedicades al grup: Sis cançons populars catalanes per a quartet de corda de Narcís Bonet (2015) i Si vera somnia de Jordi Domènech (2016). Precisament el quartet fou convidat a tocar aquesta última obra al foyer del Gran Teatre del Liceu dins el cicle #OFFLiceu, dedicat a la música contemporània amb veu.

Ampliant el seu repertori, el Quartet Teixidor ha col·laborat amb els pianistes José Menor, Joan Pagès, Santi Riu i Jordi Castellà, la mezzosoprano Marta Infante, el baríton Toni Marsol i el guitarrista Carles Trepat. Ha realitzat concerts per tota la geografia catalana i ha enregistrat per Catalunya Música i per les discogràfiques Columna Música i La Mà de Guido.

En un dels seus recents projectes ha col·laborat amb el poeta lleidatà̀ Txema Martínez per unir música i poesia amb Les set últimes paraules de Crist a la creu de Joseph Haydn.

Des de la temporada 2013/2014, el Quartet Teixidor és quartet resident a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida. 

Quartet Altimira

Les trajectòries entrellaçades, l’entusiasme per la recerca i les ganes de comunicar són els punts en comú dels membres del Quartet Altimira, format per Maria Florea, violí; Luís Peña, violí; David Andújar, viola; i Mariona Tuset, violoncel.

El setembre del 2017 la Fundació Walter Stauffer beca els membres del Quartet Altimira perquè estudiïn amb els mestres del Quartetto di Cremona a l’Acadèmia Walter Stauffer de Cremona, i els convida a formar part del projecte Le dimore del quaretto, que uneix patrimoni arquitectònic i música de cambra. El Quartet Altimira ha estat reconegut i premiat al Concurs de Música de Cambra Mirabent i Magrans de Sitges 2019 (3r premi), Concurs internacional de música de Les Corts 2019 (2n premi), finalistes al Concurs internacional Paper de Música de Capellades 2016, als Pòdiums de Sant Joan de Vilatorrada 2016, i al Concurs del Festival Internacional de Panticosa 2013 (1r premi).

Ha enregistrat per Catalunya Música i Radio Radicale d’Itàlia. Membres de quartets molt reconeguts, com el Quartet Casals, Emmerson, Quiroga i Jerusalem, els donen consell. Actualment el Quartet Altimira treballa en la recuperació i divulgació dels quartets de Gaspar Cassadó, projecte que els ha portat a la reestrena d’aquests quartets al Casal del Metge de Barcelona (març de 2019).