LIEDER CÀMERA, COR DE CÀMERA

14 de juliol de 2018

a les 21,30h

Preu: 15€

 

Programa

Vespres i Antífones de la Mare de Déu – Joan Cererols

Roger Arcona, contrabaix
Marc de la Linde, viola de gamba
Joan Seguí, orgue
Elena Copons, soprano
Eduard Vila i Perernau, director

El so càlid i expressiu, propi i característic de Lieder Càmera va ser una de les prioritats del treball del seu fundador Josep Vila i Casañas, l’any 1990 i ha continuat essent així amb els seus successors Xavier Pastrana, Elisenda Carrasco i Ribot, i Eduard Vila i Perarnau, actual director titular. En tots aquests anys d’història, Lieder Càmera ha estat dirigit per nombrosos directors de prestigi i ha col·laborat amb diverses orquestres nacionals i internacionals. Ha estat cor adscrit al Festival Castell de Peralada, ha actuat amb la companyia Carles Santos fent gira per nombrosos festivals europeus. així com al TNC, en un espectacle sobre el poeta Joan Maragall. Aquesta peculiar trajectòria fa de Lieder Càmera un cor versàtil, amb una extraordinària flexibilitat interpretativa i una especial capacitat de comunicació amb el públic. L’interès per la preservació i difusió del patrimoni, ha dut el cor a dedicar a la música catalana, cinc dels sis CDs enregistrats. L’últim, presentat el maig de 2017,fou estrena mundial de la missa a doble cor Sanctus-Benedictus de Josep Vila i Casañas a la Temporada de Cambra 14-15 de L’Auditori, amb motiu del XXVè aniversari del cor. Des de la temporada 2012-2013 el Cor de Cambra Lieder Càmera és cor adscrit de l’Auditori i l’Orquestra Simfònica de Barcelona

Eduard Vila i Perarnau, director

Inicia els seus estudis a l’Escola de Música de Martorell. Posteriorment ingressa a l’Escolania de Montserrat. Amplia els estudis de piano amb Ma Lluïsa Reñaga i Albert Atenelle i d’orgue amb Jordi Figueras i Montserrat Torrent, per un cantó i estudia direcció coral a l’ESMuC amb el prestigiós director Johan Duijck. Ha estudiat fenomenologia i direcció orquestral i coral amb el mestre Francesc Llongueres. Vila i Perarnau destaca ben aviat pel seu talent i és premiat com a pianista (Concurs Internacional de Piano de Berga en la seva categoria (1999), Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya (2001).Només amb18 anys, el 2002,funda l’Escolania i Cor Jove d’Olesa de Montserrat. Paral·lelament, és director del cor Sant Esteve de Sant Esteve Sesrovires, l’Escolania i Cor Jove d’Olesa de Montserrat, tasca que compagina amb les de docent a l’Aula de Música de Sant Esteve Sesrovires. El mateix 2002 i fins el 2009 ostenta el càrrec de director assistent de l’Escolania de Montserrat. Ha col·laborat amb orquestres com l’Orquestra Barroca Catalana, la Capella de Santa Maria d’Igualada, l’Orquestra del Garraf, l’Orquestra Simfònica del Vallès, el grup de música antiga “La Caravaggia” o l’Orquestra Nacional d’Andorra, entre d’altres. Ha enregistrat varis CD’s com a organista amb l’Escolania de Montserrat i com a director i pianista acompanyant. La temporada 14-15 s’incorpora a Lieder Càmera com a sots-director. Actualment i des de l’abril de 2017 n’assumeix la direcció musical.

ElenaCopons03_c_BertaTiana

Elena Copons, soprano

Elena Copons va estudiar cant a Barcelona amb Dolors Aldea i posteriorment al Conservatori de Viena amb Helga Wagner i Sylvia Greenberg. Paral·lelament va cursar els estudis de “Lied und Oratorium” amb Birgit Steinberger i Carolyn Hague finalitzant ambdues titulacions amb les màximes qualificacions.

El 2006 va rebre el “Premi a la millor cantant” del Curs Internacional de Música Isaac Albéniz, impartit por Ana Luisa Chova i el 2007 fou guardonada amb el segon premi del concurs de Lied de Stuttgart „Internationaler Lied Wettbewerb Hugo Wolf“.

Des del 2008 és habitual a les temporades del Gran Teatre del Liceu, on properament interpretarà Le nozze di Figaro (Susanna) de W. A. Mozart. També ha participat en produccions del Teatro Real: Die Zauberflöte de W. A. Mozart i Hänsel und Gretel d’ E. Humperdink. Pel Musikwerkstatt Wien va interpretar L’Artaserse de Vinci i per a la Kammeroper Graz, Ottone in Villa de Vivaldi. Als festivals Carinthischer Sommer i Musiktheatertage Wien va protagonitzar les estrenes austríaques de Passion and Resurrection de J. Harvey i de disPLACE de J. Magrané / R. García-Tomás.

Amb un ampli repertori de concert, que inclou les obres més significatives de la música barroca, clàssica, romàntica, així com també obres contemporànies i estrenes mundials, ha actuat en sales de concert i teatres d’òpera de prestigi, com el Musikverein i el Konzerthaus deViena, el Theater an der Wien, el Gran Teatre del Liceu, el Teatro Real, el Lisztzentrum de Raiding, L’Auditori i el Palau de la Música Catalana, l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, l’Auditorio Manuel de Falla, l’Auditorio Príncipe de Astúrias. Juntament amb el reconegut Arnold Schoenberg Chor ha cantat als Festivals Osterklang de Viena, al Festival Loisiarte i al Festival St. Gallen a Àustria i al Festival Música Sacra Paderborn a Alemanya.

Ha collaborat amb la majoria d’orquestres espanyoles i catalanes i ha cantat amb a la Staatskapelle Weimar, I Solisti Veneti, RSO Wien, Münchner Symphonikern, Camerata Salzburg, Prager Philharmonia, Wiener Kammerorchester, Orchester der Wiener Volksoper, treballant conjuntament amb directors com Sir Neville Marriner, Claudio Scimone, Leopold Hager, Paul Daniel, Harry Bicket, Sebastian Weigle, Erwin Ortner, Ivor Bolton, Marc Piollet, Salvador Mas- Conde, Antoni Ros-Marbà, Josep Pons, Marzio Conti, Kaspar Zehnder i Pablo González. Des dels inicis de la seva carrera ha mostrat especial interès pel gènere Lied. Juntament amb a Roger Vignoles, Sholto Kynoch i Deirdre Brenner va participar a la integral dels Lieder de Schubert al Holywell Music Room d’Oxford i al Kings Place de Londres. Amb Marcelo Amaral ha cantat al cicle ”Der Ganze Hugo Wolf” de Stuttgart, dedicat a la interpretació integral dels Lieder del compositor. Els recitals de presentació a L’Auditori i al Palau de la Música Catalana el 2015 varen ser lloats per la premsa, així com també el seu debut a la Schubertíada de Vilabertran.

A més a més d’oferir nombrosos recitals a la Península amb Jordi Armengol i Francisco Poyato ha cantat a la Goldener Saal i la Gläserner Saal del Musikverein, a la Liederhalle de Stuttgart, al Foyer del Gran Teatre del Liceu, a la Universitat de Música „Hanns Eisler“ de Berlin i pels festivals Ludwigsburger Schlossfestspiele i Mosaïque a Viena.

Ha participat en transmissions radiofòniques de l’ORF, Catalunya Música i RNE, així com en produccions televisives de TV3 y MEDICI TV. Enregistraments de CD y DVD documenten una part de la seva activitat professional. El CD “Impressions” con obres de Toldrà, en la que interpreta el cicle per a soprano i orquestra “La rosa als llavis” amb l’OBC i el Mestre Antoni Ros- Marbà. Va ser escollit pels “Premis Enderrock 2013” com a millor CD de clàssica.